Politika

Održan Sastanak predsjedavajućih COSAC-a u Beču

U okviru parlamentarne dimenzije austrijskog predsjedavanja Evropskoj uniji, danas je u Beču održan Sastanak predsjedavajućih COSAC-a. Ispred Odbora za evropske integracije, na Sastanku su učestvovali predsjednik Odbora Adrijan Vuksanović i članica Odbora Marija Ćatović.
Održan Sastanak predsjedavajućih COSAC-a u Beču
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak su otvorili Volfgang Sobotka, predsjednik Nacionalnog savjeta (donji dom Parlamenta) i Inge Poš-Gruska, predsjednica Federalnog savjeta (gornji dom Parlamenta). Sobotka je govorio o ključnim izazovima pred donosiocima odluka u Evropskoj uniji, kao što su migrantska kriza, završetak pregovora o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU i funkcionisanje bankarske unije. Sobotka je kazao da zemlje Zapadnog Balkana imaju naročitu važnost za EU i da im treba biti pružena evropska perspektiva, čemu će Austrija biti posvećena tokom svog predsjedavanja. Gđa Poš-Gruška je istakla važnost uključivanja nacionalnih parlamenata u evropske procese, posebno u donošenje evropskih zakona. Kako je ona kazala, Federalni savjet je jedan od najaktivnijih parlamenata u korišćenju principa supsidijarnosti.

Prva sesija je održana na temu prioriteta predsjedavanja Austrije Savjetu EU, a uvodno izlaganje je imala Karolin Edštadler, državna sekretarka iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, koja je takođe istakla važnost principa supsidijarnosti, naglasivši da EU treba da se fokusira na velika pitanja koja zahtijevaju zajednička rješenja, a da se manja pitanja vrate državama članicama ili regionima. Dalje, imajući u vidu da je jedan od prioriteta predsjedavanja Austrije stabilnost u evropskom susjedstvu i evropska perspektiva Zapadnog Balkana, Edštadler je kazala da se region pokazao pouzdanim partnerom tokom migracione krize i da sada zaslužuje evropsku perspektivu i podstrek za dalje sprovođenje reformi. Kako je dodala, pristupanje Zapadnog Balkana je jedini način za postizanje stvarnog evropskog jedinstva.

U okviru rasprave, prisutnima se obratio predsjednik Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović, koji je zahvalio Austriji za uvrštavanje evropske perspektive regiona u prioritete predsjedavanja. Predsjednik je predstavio napredak Crne Gore u pregovorima, istakavši posvećenost cjelokupnog društva reformama u oblasti vladavine prava, kao i spremnost za otpočinjanje pregovora u poglavlju 27 – Životna sredina. 

Na drugoj sesiji, na temu budućnosti i perspektive Evropske unije, uvodna izlaganja su imali Frans Timermans, prvi potpredsjednik Evropske komisije i Majred Mekginis, potpredsjednica Evropskog parlamenta. Timermans je pozvao na odvažnost nacionalnih lidera u cilju zajedničkog djelovanja na evropskom nivou i jedinstvo po pitanju određenih ključnih izazova. Takođe, govorio je o aktivnostima Radne grupe za supsidijarnost i proporcionalnost i za scenario „raditi manje efikasnije“, koja će ubrzo Evropskoj komisiji predstaviti rezultate svog rada. Mekginis je, sa svoje strane, pozvala parlamentarce na korišćenje postojećih struktura za unapređenje saradnje, naročito kroz poslaničke grupe u Evropskom parlamentu. Takođe, naglasila je da države članice i evropske institucije treba da dijele odgovornost i u vremenima razvoja i vremenima krize. 

Evropskim parlamentarcima se obratila i članica Odbora Marija Ćatović, koja je kazala da je jedan od najvažnijih zadataka trenutno pred EU usvajanje Višegodišnjeg finansijskog okvira za period nakon 2020. godine. S tim u vezi, istakla je da Crna Gora predano radi na političkim i ekonomskim reformama, te da se nada da će upravo u toku sljedeće finansijske perspektive postati punopravna članica EU.

U okviru rasprave, evropski parlamentarci izrazili su različita mišljenja na temu migrantske krize, odnosa Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenata i Bregzita. Više poslanika istaklo je svoju punu podršku procesu pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Portal Analitika