Svijet

Istorijsko pomirenje: Zagrljaj državnika Etiopije i Eritreje

Etiopski premijer Ahmed Abij i predsjednik Eritreje Isajas Afverki sastali su se u Asmari, prvi put poslije dvije decenije diplomatske krize između te dvije zemlje. Afverki je dočekao predsjednika Etiopije na aerodromu i dvojica zvaničnika su se vrlo srdačno pozdravila. Dogovoreno je da diplomatski odnosi dvije zemlje ponovo budu uspostavljeni.
Istorijsko pomirenje: Zagrljaj državnika Etiopije i Eritreje
Beta/Portal AnalitikaIzvor

Etiopija i Eritreja dogovorile su obnovu diplomatskih odnosa i otvaranje granica, objavio je u Asmari etiopski premijer, nakon više decenija neprijateljstava između susjeda na Afričkom rogu.

"Dogovorili smo obnovu vazdušnog i pomorskog saobraćaja, kretanje ljudi između naše dvije zemlje i ponovno otvaranje ambasada", rekao je Abij Ahmed nakon razgovora s predsjednikom Eritreje.

Dvije zemlje su prekinule diplomatske odnose na početku graničnog sukoba koji je trajao između 1998. i 2000. a u kojem je poginulo oko 80.000 osoba.

Na ulicama glavnog grada Eritreje danas su bile istaknute zastave, a posjetu i doček Abija direktno je prenosila televizija. Etiopski zvaničnici su tvitovali da je posjeta "doprinos naporima da se uspostavi trajni mir".

Eritreja je bila dio stare etiopske države. Početkom 1960-ih osnovan je pokret za nezavisnost Eritreje koji je doveo do tri decenije građanskog rata. Eritreja je 1993. stekla nezavisnost.

Susjedi su ratovali od 1998. do 2000, duž zajedničke granice, a sukobi su okončani odlukom suda u Hagu kojom se definišu granice.

Etiopija je početkom juna saopštila da će u potpunosti prihvatiti uslove mirovnog sporazuma iz 2000, što je bio veliki korak ka smirivanju tenzija.

Portal Analitika