Turizam

Dobra posjeta, manje žalbi turista

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTO) Željka Radak Kukavičić istakla je da su rezultati u predsezoni dobri, dodajući da je ove sezone turisti manje žale nego lani.

Dobra posjeta, manje žalbi turista
Portal AnalitikaIzvor

Radak Kukavičić je potvrdila da su rezultati u predsezoni dobri.

"Pored gostiju zapadne i sjeverne Evrope, imamo veći broj gostiju iz Kine", kazala je Radak Kukavičić.

Ona ističe da je ove sezone manje prijava turista, dodajući da postoje primjedbe zbog nedostatka parkinga.

"Gosti se najvećim dijelom žale na nivo komunalne higijene i opremljenosti naših mikro-turističkih lokaliteta", rekla je Radak Kukavičić.

Takođe ističe i da cijene plažnog mobilijara nijesu mijenjane u odnosu na prethodnu godinu.

"Na oko dvije trećine kupališta u Crnoj Gori cijena plažnog mobilijara iznosi 5 do 8 eura", rekla je Radak Kukavičić, dodajući da zakupci tokom maja i većem dijelu juna nijesu naplaćivali plažni mobilijar.

U Crnoj Gori, upozorava Radak Kukavičić, odnos između tražnje i ponude radne snage nije srazmjeran.

"Nadam se da ćemo već naredne sezone imati jednostavniju proceduru zapošljavanja radne snage", dodala je Radak Kukavičić.

Ona ističe da u Crnoj Gori sezone počinju ranije.

"Našoj turističkoj privredi radna snaga treba mnogo ranije", ocijenila je Radak Kukavičić.

Povratak zapadnoevropskih gostiju, dobra posjeta u predsezoni

Crna Gora bilježi dobru posjetu u predsezoni, ali i veći broj turista početkom glavne sezone. Razlog za to je, smatraju sagovornici, povratak zapadnoevropskih gostiju, ali i povećan broj kapaciteta u malim hotelima. I dalje su evidentni infrastrukturni problemi, ali kao najveći ove sezone se izdvojio nedostatak sezonske radne snage.

Zahvaljujući povratku velikih zapadnoevropskih turoperatora, predsezona bilježi rast broja turista. Prisustvo sve većeg broja zapadnih gostiju nagovještava bolje prihode, ali i produženje sezone.

Međutim, najveći nedostak je mali broj hotelskih kapaciteta, svega 12 odsto. Privatni smještaj je i dalje dominantan, ali i neuređen uz veliko prisustvo sive ekonomije .

Početak sezone obilježio je problem sa sezonskom radnom snagom. Naime, prema mišljenju turističkih radnika, dok smo se mi proteklih godina bavili kako zaštititi domaću radnu snagu koja je u deficitu, kvalifikovani radnici iz regiona otišli su u Hrvatsku koja im je ponudila bolje uslove.

Profesor Rade Ratković smatra da je procjenu sezone teško uraditi jer ne postoje podaci o privatnom smještaju, koji čini više od 80 odsto turističkog prometa. I ove sezone ponovili su se stari-novi problemi - građevinski radovi, nedostatak parking mjesta, saobraćajne gužve.

Sagovornici smatraju da je povratak velikih market lidera kakav je TUI, pokazatelj da Crna Gora ima šansu da se ponovo pozicionira na ekonomski najpouzdanije tržište zapadne Evrope ali samo uz, kako poručuju brz, ozbiljan i organizovan pristup.

Portal Analitika