Crna hronika

Podignuta optužnica za zloupotrebu državne pomoći od 4.000.000

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv više osoba među kojima su bivši i sadašnji državni službenici okrivljeni da su zloupotrebom položaja prilikom dodjele državne pomoći preduzeću „Melgonia Primorka“ državni budžet olakšali za više od 4.000.000 eura, potvrđeno je Pobjedi.
 Podignuta optužnica za zloupotrebu državne pomoći od 4.000.000
PobjedaIzvor

Međutim, nepoznanica je da li su na optužnici završili Bošković, njegova bivša supruga Biljana Bošković, izvršna direktorica preduzeća ,,Krizma trejd“ i Svetozar Marković, izvršni direktor ,,Melgonia Primorka“, koji su ubrzo nakon hapšenja sa Tužilaštvom dogovorili nagodbu, ali ne i potpisali. Stav Tužilaštva je da je država osim četvoromilionske štete u ovom slučaju na indirektan način oštećena 15 miliona eura.

NALAZ

Pobjeda saznaje da je optužnica podignuta nakon što je vještak finansijske struke Milenka Popović dostavila i dopunu nalaza čiji se rezultati podudaraju sa izjavom okrivljenog Nebojše Boškovića, osnivača preduzeća ,,Melgonia Primorka“, koji je pred tužiocem ispričao sve o malverzacijama u ovom predmetu.

Osim Boškovića i Markovića, na listi okrivljenih su savjetnik u crnogorskoj ambasadi u Briselu Predrag Stamatović, generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore Refik Bojadžić i nekadašnji član bord direktora Elektroprivrede Boris Bušković, službenici Ministarstva finansija Šefika Kurtagić, Mitar Bajčeta, Sonja Bećović, službenik u Ministarstvu poljoprivrede Darko Konjević, Irena Mijanović i Vukica Perović, kao i bivši direktor NLB-a Črtomir Mesarič. Prema navodima iz naredbe za istragu Specijalnog tužilaštva, Bošković se tereti da je zajedno sa bivšim direktorom NLB banke Črtomirom Mesaričem 2008. godine osmislio kriminalni plan da se preko njegovih firmi ,,Krizma trejd“, ,,Krizma motors“ i ,,Melgonia Primorka“, u programiranom stečaju ,,Primorke“, kupi imovina tog preduzeća po povoljnim uslovima.

Opširnije u Pobjedi

 

Portal Analitika