Društvo

Za poglavlje 27 imamo podršku većine zemalja Unije

Veliki broj evropskih zemalja dao je zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promjene, i sa neskrivenim optimizmom očekujemo da se do kraja godine, odnosno za vrijeme austrijskog predsjedavanja počne sa pregovorima, kazao je državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma i pregovarač za poglavlje 27, Saša Radulović.
Za poglavlje 27 imamo podršku većine zemalja Unije
PobjedaIzvor

On očekuje da će kroz intenzivnu međunarodnu komunikaciju na diplomatskoj ravni obezbijediti podršku za pregovaračku poziciju svih zemalja članica.

“Istovremeno ističem da je crnogorska administracija svoj dio posla obavila u skladu sa planiranom dinamikom, tj. da smo našu usaglašenu pregovaračku poziciju predali 6. februara. Napominjemo da je pristupanje, prema našem mišljenju, politički proces par ekselans, a svi naši evropski partneri u svakodnevnim komunikacijama ističu da je Crna Gora front-runner u procesu integracija”, kaže Radulović, uvjeren da će do otpočinjanja pregovora pružiti dodatne dokaze kredibilnosti tako što će na terenu da sprovede sve aktivnosti u kvalitetu i roku koje su definisali kroz pregovaračku poziciju.

POBJEDA: Riječ je o veoma zahtjevnom poglavlju. Koji su ključni izazovi i promjene koje se očekuju u narednom periodu?

RADULOVIĆ: Prva promjena koju očekujemo je u promjeni načina razmišljanja, a proces promjene uglavnom počinje od nas samih. Sada je već potpuno evidentno da je od imenovanja ministra Pavla Radulovića došlo do promjene ukupnog pristupa u rješavanju izazova koji se postavljaju pred Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Naime, usvojen je sasvim drugačiji model pristupa koji se bazira na donošenju odluka na pozitivnim iskustvima poslovanja u realnom sektoru, koji podrazumijeva personalnu odgovornost svakog pojedinca u procesu. Donešeno je i nekoliko važnih strateških dokumenata koji će tokom realizacije rezultirati jednim sasvim inovativnim rješenjima, koja osim poboljšanja upravljanja rezultiraju i otvaranjem novih radnih mjesta.

POBJEDA: Na koje dokumente mislite?

RADULOVIĆ: Ovdje prvenstveno mislim na Državni plan o upravljanju otpadom. Državni plan prepoznaje postojanje četiri regionalna centra za upravljanje otpadom, odnosno uz dva postojeća u Podgorici i Baru, izgradiće se i dva nova na lokacijama u Nikšiću i Bijelom Polju. Na osnovu dosadašnjeg iskustva svaki regionalni centar po stavljanju u funkciju treba da opslužuje prosječno od 150 do 200 zaposlenih raznih profila, dok će se na ostalom dijelu države uspostaviti sistem transfer stanica sa reciklažnim dvorištima (svaka transfer stanica generiše 10-15 novih radnih mjesta). Sva navedena postrojenja biće izgrađena u potpunosti u skladu sa evropskim direktivama i standardima.

Opširnije u Pobjedi

 

 

Portal Analitika