Fudbal

Engleska u polufinalu, Pikford briljirao na golu!

Fudbaleri Engleske plasirali su se polufinale Mondijala u Rusiji pobjedom nad Švedskom u četvrtfinalnom meču rezultatom 2:0
Engleska u polufinalu, Pikford briljirao na golu!
Izvor

Trijumf ekipi Gareta Sautgejta, ostvaren na rutinski način, donijeli su Hari Megvajer u 30. i Dele Ali u 59. minutu, a zanimljivo da su oba pogotka postignuta glavom.

Za Gordi albion ovo će biti treći put u istoriji da igraju u polufinalu Svjetskog prvenstva. Prethodno se to desilo 1966. i tada su postali šampioni svijeta i 1990. kad su završili kao četvrti.

Kad je o Šveđanima reč, oni su propustili priliku da se po peti put nađu među četiri najbolje selekcije svijeta.

U borbi za finale Englezi će 11. jula igrati protiv pobjednika meča između Rusije i Hrvatske.

Utakmica na Kosmos areni u Samari nije bila pretjerano zanimljiva u prvih pola sata igre pošto je viđen tek po jedan pokušaj na obje strane - Ola Toivonen je sa distance poslao loptu preko prečke, a Hari Kejn je sa petnaestak metara šutirao pored stative. Udarac Toivonena je bio jedini za Skandinavce u prvih 45 minuta, što dovoljno govori o njihovoj igri u tom djelu igre.

svedska-e-2

A onda je uslijedio pogodak Megvajera. Ešli Jang je izveo korner sa lijeve strane, a visoki štoper je na 10 metara nadskočio Emila Forsberga i zakucao loptu u mrežu. Treba istaći i veliki doprinos Kejna tom golu pošto je za sobom odvukao dvojicu čuvara, između ostalog i Andreasa Grankvista, koji je zakasnio za Megvajerom.

Bio je to osmi gol Gordog albiona iz prekida na ovom šampionatu, čime je još jednom potvrđeno koliku pažnju je tom segmentu igre posvetio selektor Sautgejt.

Ubrzo je Engleska imala priliku da duplira vođstvo, Rahim Sterling je izbio pred Robina Olsena, pokušao da ga predribla, ali bezuspješno, pa je akciju završio šutem koji je izblokiran.

Plavu-žuti su zaigrali konkretnije od starta drugog poluvremena, već u uvodnim minutama Markus Berg je šutirao glavom sa druge stative, ali je Džordan Pikford odlično reagovao. Još nekoliko puta su Šveđani zapretili, prije nego što je uslijedio gol Alija i kraj svih nadanja za njih.

Igrao se 15. minut nastavka, kad je Tripije sa desne strane dodao do Džesija Lingarda, ovaj sjajno pronašao Alija, kome nije bilo teško da savlada Olsena sa pet metara i postavi konačan rezultat.

Do kraja utakmice, Švedska je svim silama pokušavala da spriječi poraz, ali osim dvije situacije u kojima je Pikford izašao kao pobjednik poslije šuteva Viktora Klaesona i Markusa Berga, nije uspjevala ništa konkretnije da učini.

Portal Analitika