Kultura

Crnogorka ponovo stekla pravo na život

U odnosu na prethodni bunar, čija je kocka bila sastavljena iz četiri kamena bloka, ovo rješenje mnogo bolje izgleda – kazao je Vesko Pejović
Crnogorka ponovo stekla pravo na život
PobjedaIzvor

Crnogorkin bunar želja ponovo je postao turistička atrakcija na Dvorskom trgu na Cetinju. Nakon višemjesečne potrage za kvalitetnim kamenom, odnosno totalne rekonstrukcije i obnove, bunar će nakon više od godinu pauze turistima pričati neke davne priče crnogorske prošlosti. Da te priče budu ispričane na adekvatan način, pobrinuće se članovi KUD-a „Njegoš“ sa Cetinja, koji će u crnogorskoj nošnji svaki dan, od 10 do 12 sati, turistima dijeliti prospekte i na engleskom jeziku objašnjavati simboliku bunara.

Kulturno-umjetničko društvo „Njegoš“ ubuduće će i brinuti o bunaru, s obzirom na to da je nedavno poptisalo protokol sa Sekretarijatom za kulturu, sport i mlade i Turističkom organizacijom sa Cetinja.

OTKLONJENE MANE Međutim, najvažniji ispit dobre organizacije u vezi sa brigom o bunaru dogodiće se tokom naredne zime i prvih snjegova. Podsjetimo, prvobitni Crnogorkin bunar želja, koji je zvanično otvoren u novembru 2013, teško je oštećen 6. januara 2017. godine, kada ga je „kašikom“ zakačio bager tokom čišćenja snijega sa Dvorskog trga.

Stari bunar pratili su i brojni tehnički problemi, zatim zapuštenost, vandalizam i nebriga nadležnih gradskih institucija. Neko vrijeme je bio zatvoren i tako oštećen i polomljen predstavljao ruglo na trgu preko kojeg dnevno prođe veliki broj građana i turista. Direktor NVO „Cetinje – moj grad“ Vesko Pejović, koji je inicirao izgradnju bunara po ideji likovnog umjetnika i pisca Dimitrija Popovića i potom upravljao poslovima obnove, saopštio je za Pobjedu da su otklonjeni svi raniji nedostaci u konstrukciji bunara. Rekonstrukciju bunara, prema riječima Pejovića, podržalo je i Ministarstvo kulture sa 5.000 eura, a aktivnosti je koordinirao Sekretarijat za kulturu, sport i mlade.

 - Nakon nekoliko mjeseci traganja, Dimitrije Popović i direktor Direktorata za kulturnu baštinu Aleksandar Dajković su, uz pomoć jednog vrsnog poznavaoca kamenih majdana, pronašli zdravu kamenu kocku dimenzija 1m x 1m x 1m. U kamenorezačkoj firmi braće Jokić u Tivtu iz nje je, po Dimitrijevom projektu, urađen monolitni bunar sa određenim korekcijama – kazao je Pejović.

SANIRAN IZNUTRA

Bunar se sada, kako kaže, ne oslanja na postament, već na armiranu podlogu koja je u nivou trga, spolja je štokovan, ivice su mu blago oborene. - Postament je dopunjen sa još jednom stepenicom kako bi bio što sličniji prvobitnom i kako bi se bunar bolje istakao u odnosu na preglomazne pidžune oko brestova na trgu. U odnosu na prethodni bunar, čija je kocka bila sastavljena iz četiri kamena bloka, ovo rješenje mnogo bolje izgleda – kazao je Pejović. Dok su majstori u Tivtu o brađivali kamenu kocku, druga ekipa je na Cetinju radila sanaciju unutrašnjosti bunara. Izvađen je i saniran kazan, sa čije unutrašnje strane je bila otpala plava farba. U međuvremenu je inžinjer Rajko Radusinović tražio novi način osvjetljavanja lika Crnogorke potopljenog u vodi kazana, jer se postojeći sa tri reflektora pokazao dosta loše.

 - U Podgorici su napravljene probe kojima je prisustvovao i Dimitrije, tako da je predloženo rješenje prihvaćeno – rekao je Pejović i dodao da su, takođe, promijenjene ili popravljene sve hidro i elektro-instalacije. Koncept Crnogorkinog bunara želja, podsjetimo, zasniva se na obliku tradicionalnog cetinjskog bunara, koji je na Dvorskom trgu postojao i 1878. godine. Posvećen je Crnogorki, odnosno ulozi i doprinosu crnogorske žene i majke kroz istoriju naše zemlje.

Za razumijevanje bunara prospekt na pet jezika

Za potrebe turističke promocije obnovljenog bunara urađen je i prospekt sa atraktivnim fotografijama i propratnim tekstom na crnogorskom, engleskom, ruskom, kineskom i italijanskom jeziku. - Svaki dan će cure u crnogorskoj nošnji sa prospektima biti pored bunara, što će doprinijeti atraktivnosti Dvorskog trga i pojačati priču vezanu za Crnogorkin bunar želja. Pokazalo se opravdanim postavljanje zmije na bunar, jer niko nije ravnodušan prema njoj. Poseban efekat posjetioci osjete kada vide u vodi koja teče lik crnogorske žene, izbrušen na kristalnoj ploči tako da je ubacivanje novčića za ispunjenje želje sljedeći ritual – kazao je Vesko Pejović. Štampanje prospekta finansijski je podržalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Portal Analitika