Kultura

U ponedjeljak recitalni koncert Tijane Stanišić

U ponedeljak 09.07.2018. sa početkom u 21:30, na maloj sceni Atrijuma Buća će se održati recitalni concert Tijane Stanišić.

U ponedjeljak recitalni koncert Tijane Stanišić
Portal AnalitikaIzvor

Rođena 11.08.1999. godine u Kotoru, završila je OŠ "Drago Milović" kao nosilac diplome "Luča" i Osnovnu muzičku školu (bubnjevi, marimba - nastavnik Oliver Nedović, i violina - nastavnica Nevila Klakor) sa takođe odličnim uspjehom, obe u Tivtu. Prve dvije godine srednje muzičke škole pohađala je uporedo u Tivtu kao muzički izvođač - trubač u klasi prof. Miloša Radonjića, i u Kotoru kao violinista, prve godine kod prof. Nevile Klakor, a druge kod prof. Mileve Krivokapić. Treći i četvrti razred je završila u ŠOSMO "Vida Matjan" u Kotoru u klasi prof. Tanje Bogdanović kao muzički izvođač – violinist  i redovna učenica SMŠ "Mladost" - smjer gimnazija. 

Svoje prvo takmičarsko iskustvo imala je sa svojih samo 8 godina kada je osvojila zlatnu liru, a već sledeće godine učestvovala je na međunarodnom takmičenju "Daleki Akordi" u Splitu i pokazala takođe sjajne uspjehe. Redovan je učesnik CG republičkog takmičenja, gdje se takmičila solo i u kamernim sastavima i osvojila brojne nagrade. Svojim najvećim uspjehom smatra osvojeno treće mjesto na Internacionalnom muzičkom takmičenju EUTERPE u Italiji na kojem je učestvovala sredinom 2016. godine. Takođe, dobitnik je treće nagrade na međunarodnom takmičenju "Bistrički Zvukolik", u Mariji Bistrici (2017) gde se takmičila ne samo sa violinistima , već i svim ostalim instrumentalistima. Pohađala je master klasove kod profesora kako iz zemlje tako i iz inostranstva, od kojih su neki: Mikhail Bereznitskiy, Marina Nenadović, Vujadin Krivokapić, Anton Martynov, Marko Josifoski, Georg Hamann i Stefan Milenković. 

Iskustvo sviranja u orkestru, ali i u manjim kamernim sastavima, stekla je dugogodišnjim učešćem na Festivalu gudača u Kotoru, gdje je 2016. godine nastupila i kao solista, na muzičkim kampovima od kojih je najistaknutiji EYMW, evropska muzička sedmica mladih - kurs održan u Engleskoj, te na drugim projektima u krugu zemlje, ali i šire. Svoj prvi recitalni koncert imala je početkom 2016. godine. Jedno od ljepših iskustava joj je to što je svirala pod dirigentskom palicom, širom poznate dirigentice, Darinke Matić Marović.

Od septembra 2018. godine, Tijana će studirati na Franz Schubert konzervatorijumu u Beču u klasi prof. Tymura Melnyka.

Program:
J. S. Bah - Violin Sonata No.1, g mol-Adagio
F. Mendelson - Koncert u e molu-Allegro molto appassionato
N. Paganini - Kapris br.20
A. Grgin - Balada za violinu
H. Wieniawski - Poloneza br.1

Portal Analitika