Kultura

S02: Luna park za ponijeti

Kreatorski duo ne dozvoljava ni humoru ni drami da prevagne i odnese pobjedu u ringu. Dozira ih savršeno, budeći osjećaj da ovo nije sapunica, serija ili televizijski rvački šou – već stvarni život. Prelijep i gorak u isti mah
S02: Luna park za ponijeti
ObjektivIzvor

Veče provedeno uz drugu sezonu Netfliksove serije „GLOW“ pruža veći užitak od zmija-hladnog piva poslije preteškog radnog dana. Laganije je od sunčanog vikenda provedenog na plaži i zabavnije od ljetnje žurke pod otvorenim nebom, na kojoj vam di-džej pušta omiljene pjesme. Ma, bolje je od čokolade!

Žal što ostaje

Kažemo „samo“ jedno veče, zato što je nemoguće gledati isparcelisani „GLOW“. Deset polučasovnih epizoda zahtijevaju da se pogledaju iz cuga. Zapravo, tjeraju vas da klikćete „next“ negdje do devete.

Kad ostanu samo ta i finalna epizoda prosto vam je žao da ih „oborite“. Prosto ne želite da dođe kraj druženja sa zbunjenim, često besprizornim i beskrajno šarmantnim djevojkama iz rvačkog TV programa „The Gorgeous Ladies of Wrestling“.

Liz Flahve i Karli Menš, prepoznatljive po sjajnom Netfliksovom projektu „Orange is the New Black“, zarazile su milione virusom osamdesetih u prvoj sezoni kečerskog šoua na visokim potpeticama. No, iako su brzo privukle veliku bazu fanova rvajućih minivala, šljokica i visokih strukova, činjenica je da početak nije bio bez falinki, naročito zbog neiskorišćavanja potencijala izuzetno živopisnih likova.

02-liberti-i-tamej

S druge strane, bilo je nerazumno očekivati od Flahve i Menš da odmah kažu sve o svima u prvoj sezoni. Rivalstvo Bet/Zoya the Destroya (Alison Bri) i Debi/Liberty Belle (Beti Gilpin) ipak jeste uspjelo da isplete mrežu u koju su se povremeno hvatali i ostali karakteri. Kreatorke su uspjele da postave dobru scenu na kojoj priča može da se razvija dalje.

Položaj majke

Ni u drugom dijelu nijesu baš sve junakinje stale pod svjetla reflektora, ali one koje jesu, unaprijedile su dobitnu formulu iz prve sezone. Teško je očekivati da „GLOW“ djevojke ikada postanu žene od krvi i mesa kao baš svaka junakinja zatvorske drame „Orange is the New Black“ (ipak je riječ o duplo manjoj minutaži i formatu od manje epizoda), ali Flahve i Menš jesu krenule tim ambicioznim putem, budeći nadu da će „neispolirani“ likovi dobiti svojih pet minuta u narednim sezonama.

Najbolji dokaz da šou može da profitira od dubljeg zadiranja u prošlost i privatni život rvačica, stigao je u sjajnoj četvrtoj epizodi „Mother of All Matches“. Afroamerikanka Tamej (harizmatična Kija Stivens) konačno je postala nešto veće od svog stereotipnog lika iz ringa - The Welfare Queen.

03-zoja-i-jo-jo

U priču je uveden njen sin, britki student „Stenforda“, pomalo postiđen zbog toga što njegova polugola, inače vrlo požrtvovana majka jača stereotipe dozvoljavajući tipičnoj bjelkinji, američkoj dušici Liberty Belle, da je ponižava u ringu.

Kreatorke nijesu uspjele samo da humanizuju lik Tamej u četvrtoj epizodi, već i da postave važno pitanje o majčinstvu i društvenom položaju žene u muškocentričnom društvu spajajući njenu The Welfare Queen sa Betinom Liberty Belle.

Naziv „Mother of All Matches“ ima dvostruko značenje. Odnosi se i bukvalno na njihov duel, ali i na „majku svih mečeva“ – sadašnji momenat u Tamejinom i Betinom životu, preloman zbog prepreka na koje nailaze pokušavajući da podižu djecu, zarađuju novac i grade kakvu-takvu karijeru potpuno same.

Savršena klackalica

Ako je prva sezona išla tragom tvrdnje da rvanje zapravo nije ništa drugo nego sapunica, druga potpuno odbacuje ovaj skoro opšte prihvaćen stav. Naše predivne, izluđujuće junakinje sve vrijeme se bore u ringu – ali ne jedna protiv druge, već protiv sopstvenih kontradiktornih misli, želja, nagona i osjećanja.

Druga sezona je fenomenalna upravo zbog načina na koji se vrcava komedija i dirljiva melodrama suočavaju u ringu. Atmosfera je sve vrijeme lagana i neopterećujuća, ali daleko je od eskapističke televizije – zbog velikih emocionalnih uloga.

Poslije svake pobjede stigne gubitak, lica heroina prekrivena su i šljokicama i suzama, borba ne prestaje. Kreatorski duo ne dozvoljava ni humoru ni drami da prevagne i odnese pobjedu u ringu. Dozira ih savršeno, budeći osjećaj da ovo nije sapunica, serija ili televizijski rvački šou – već stvarni život. Prelijep i gorak u isti mah.

04-sem-u-sredini

Vizit-karte

Četvrta posvećana majkama, osma i finalna epizoda najbolje su vizit-karte ovog serijala. Nastavak broj osam skockan je baš kao izdanje rvačkog šoua – i megazabavan je! Naše junakinje i njihov predvodnik Sem (sjajni Mark Maron) konačno se oslobađaju grčevitog straha da će šou biti otkazan ako naprave pogrešan potez.

Lišene novčanih/uređivačkih kočnica, hvataju puni kreativni gas. I dobijamo nenormalno ubjedljive skečeve (pjesma a-la-Madonna, vudu vještica Black Magic, lažirana prodaja pameti zbog muškarca) koji mnogo otkrivaju o njihovim karakterima i senzibilitetima.

Opet, bez obzira na sve što je servirano prije finala, završnica je potpuno svježa i neočekivana. I otvara široka vrata za snimanje božanstvene treće sezone. Netfliks još nije potvrdio, ali budući da je drugi dio pobrao lovorike kritičara i publike, male su šanse da se ne vidimo u Las Vegasu (!) sa voljenom ekipom idućeg ljeta.

Ideju kako može da izgleda „GLOW“ ludilo u Gradu grijeha možete da dobijete ako pogledate istoimeni dokumentarac iz 2012. o kečerkama koje su i inspirisale pisanje ove serije. Samo ne znamo što će vam to, osim ako nijeste mazohisti. Biće vam još teže da preživite čekanje da vam ovaj blistavi luna park za ponijeti ponovo padne u krilo! Marija IVANOVIĆ

Bravo za atipični #MeToo momenat

Liz Flahve i Karli Menš nikada nijesu bježale od zauzimanja umjetničkog stava prema gorućim svjetskim pitanjima – ali na atipičan, sebi svojstven način. Neko je možda očekivao da „ženski šou“ kao što je „GLOW“ bude filovan tipičnim #MeToo momentima. Ipak, Flahve i Menš znaju da čin solidarisanja sa ženama ne znači ništa ako u njemu nema (ne)poželjne istine.

Na primjer, nakon što postane žrtva seksualnog uznemiravanja predsjednika TV mreže od koga zavisi njihov rvački šou, Rut ne dobija podršku od Debi. Štoviše, prijateljica joj kaže: „Jednom u životu ne raširiš noge – i izje*u nas, sve ostale.“ Nema ženske solidarnosti, jer filmski i TV svijet ne trpi ljude nespremne da se naguze kad se to traži. O, kako je to nepopularno pokazati sada, dok popularne glumice brode crvenim tepisima i drže govore o slobodi.

05-sila-i-drugar

Na kraju, Rut podržava i oštro reaguje Sem – ženskaroš, često seksistička svinja, posljednja osoba od koje se to očekuje. Bravo! To je izuzetno važan momenat u doba kada se holivudski ženski pokret ustremljuje na kolege sa dokazima ili bez njih. Jer nije bitno jesi li muškarac ili žena. Ako si čovjek, borićeš se protiv svakog oblika nasilja.

Od striptiza do brejkdensa sa Jo-Jo

Među novim likovima najviše se izdvaja simpatična Jolanda, poznatija kao Jo-Jo (Šakira Barera) – striptizeta, brejkdenserka, lezbejka i vrhunska partnerka za svaku „štetu“, naročito plesnu. Da je Barera nije odigrala tako iskreno i šarmantno, šou je mogao da bude optužen da ju je umetnuo samo zbog LGBTIQ poena. No, Jo-Jo je sve samo ne plastificirani umetak. Da kreatorke imaju dugoročni plan za nju, postaje potpuno jasno u finalu, kada ulazi u vezu sa posljednjom osobom koju ste mogli da zamislite u njenom krevetu. Jedva čekamo da ih vidimo u Vegasu!

Mark Maron zaslužuje zasebni šou

Hemija Marka Marona i Alison Bri je nevjerovatna od početka, ali u drugoj sezoni tek postaje posebna. Kreatorski duo ovdje (srećom!) ne igra na ljubavnu, već na kartu istinskog prijateljstva.

Zahvaljujući psovačkim svađama Rut i Sema, i njenim pokušajima da mu pomogne sa odgajanjem buntovne tinejdžerke - humanizovan je lik zlobnog, teškog, nezadovoljnog i užasno nesigurnog muškarca. U suprotnom, Sem je mogao da postane apsolutno nedopadljiv i stereotipan lik.

Najjače od svega je to što fenomenalni Maron na momente baca u sjenku fenomenalni ženski dio ekipe. Igra ga toliko dobro, da biste prije poželjeli da gledate spin-of posvećen njemu nego Rut ili Debi! Zamislite da naprave zasebni šou posvećen početku njegove karijere, filovane kokainom, alkoholom, ženama i ludačkim umjetničkim rješenjima... Kuku, pa zašto niko od netfliksovaca neće pročitati ovo?!

FOTO: ew.com / indiewire.com / imdb.com

Portal Analitika