Politika

DPS-u neprihvatljivi Radulović, Knežević, Mandić, Vučinić...

Opozicija čeka dogovor Kolegijuma predsjednika Skupštine o procentualnoj zastupljenosti opozicionih partija u parlamentarnim odborima, uključujući i potpredsjedničku funkciju. Nakon toga će odlučiti ko će biti njen kandidat za mjesto potpredsjednika Skupštine – saznaje Pobjeda.
DPS-u neprihvatljivi Radulović, Knežević, Mandić, Vučinić...
PobjedaIzvor

Demokratski front ima informaciju, kako nezvanično saznajemo, da DPS neće dati podršku njihovom kandidatu ukoliko mu se sudi zbog incidenta u skupštinskom holu u februaru 2017. godine, kada su poslanici tog opozicionog saveza verbalno i fizički nasrnuli na kolege iz vlasti nakon što je ukinut poslanički imunitet Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

Pobjeda je ranije pisala da DPS neće dati podršku ni onima kojima se sudi za pokušaj terorizma uoči parlamentarnih izbora 2016. godine. Kako nezvanično saznajemo, pojedini poslanici u DF-u rado bi Branka Radulovića ponovo vidjeli na potpredsjedničkom mjestu, ali ako DPS bude istrajala u stavu da neće podržati nikoga protiv koga se vodi sudski postupak, on ne bi mogao biti kandidat koji bi dobio podršku većine. Radulović je jedan od učesnika incidenta u skupštinskom holu i protiv njega se vodi postupak. On je bio potpredsjednik parlamenta iz opozicije u prošlom skupštinskom sazivu.

Na potpredsjedničkom mjestu neće moći biti ni Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Milan Knežević, Marina Jočić, kao ni Milutin Đukanović, protiv kojih se vode sudski postupci. Miloš Nikolić iz DPS-a ranije je poručio da je „vladajuća većina u crnogorskom parlamentu rezervisana u odnosu na pojedina personalna rješenja za potpredsjednika Skupštine iz opozicije“, ali nije pominjao konkretna imena. Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović smatra da opozicija ne bi trebalo da predlaže svog kandidata za potpredsjednika parlamenta. - Dok većina u parlamentu sprovodi bezakonje i ruši Ustav zbog Sudskog savjeta, opozicija ne bi trebalo da predlaže potpredsjednika i učestvuje u radu odbora – kazao je ranije Damjanović.

Prema članu 18 Poslovnika, Skupština ima više potpredsjednika. Njihov broj, na prijedlog predsjednika, utvrđuje Skupština prilikom njihovog izbora. Jedan od njih bira se iz opozicije, na njihov prijedlog.

Portal Analitika