Politika

Organizujte Skupštinu ili slijedi prinudna uprava

Predsjednik opštine Dragan Krapović ocijenio je za Pobjedu da bi uvođenje prinudne uprave bilo poražavajuće i ponižavajuće za građane Budve
Organizujte Skupštinu ili slijedi prinudna uprava
PobjedaIzvor

Vlada Crne Gore upozorila je juče opštinu Budva da će, u slučaju da se u narednih 15 dana ne održi sjednica lokalnog parlamenta, uspostaviti prinudnu upravu u tom gradu. To je nakon redovne sjednice Vlade saopštila ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

 - Imajući u vidu činjenicu da Skupština opštine Budva već duže od šest mjeseci ne ostvaruje svoje funkcije, odnosno ne izvršava zakonom utvrđene obaveze, čime je dovela u pitanje ostvarivanje prava građana, Vlada upozorava Skupštinu opštine da, u roku od 15 dana, održi sjednicu, navodi se u saopštenju Vlade.

RJEŠENJE

Za izlazak iz te situacije Crnogorska je u četvrtak na sastanku sa predstavnicima Demokratske partije socijalista, Sicijaldemokrata i nezavisnim poslanikom Stevanom Džakovićem dogovorila tri moguća reešenja za prevazilaženje te situacije. Predložili su organizovanje vanrednih izbora u razumnom roku, sazivanje hitne sjednice lokalnog parlamenta na kojim bi se glasalo o povjerenju predsjedniku opštine, kao i formiranje vlasti izvršnog povjerenja.

Komentarišući novonastalu situaciju, predsjednik budvanskog odbora Crnogorske Dragan Purko Ivančević u izjavi za Pobjedu napominje kako je loptica sada u dvorištu aktuelne budvanske vlasti, od koje zavisi hoće li prihvatiti ponuđene opcije ili će pak dozvoliti da se Budvom, koja sa više od 50 odsto učestvuje u turističkom prometu Crne Gore, upravlja iz Podgorice. - Odgovorno smo ponudili nekoliko modela, kako bi se obezbijedilo normalno funkcionisanje opštine do raspisivanja vanrednih izbora, koji bi svima omogućili da u izbornu utakmicu uđemo sa ravnopravne osnove.

Da li će oni imati sluha i mudrosti da čuju ono što je opozicija predložila i da prihvate neko od ponuđenih rješenja, od njih zavisi. Ako imaju mudrosti i odgovornosti, oni će prihvatiti ponuđeno. Ako ne postupe tako i ako se uvede prinudna uprava, onda je to greška za koju će biti odgovorna aktuelna vlast, a nikako opozicija – rekao je Ivančević Pobjedi. Dodao je i kako će se budvanska opozicija osjećati posramljeno ukoliko im, osim lošeg upravljanja opštinom, aktuelna lokalna vlast dovede i prinudnu upravu. Sa druge strane, prvi čovjek opštine Dragan Krapović ističe da kao najbolje i najjednostavije rješenje za prevazilaženje političke krize, vidi u tome da svi odbornici konačno dođu na sjednicu Skupštine opštine. - Rješenje je da se dođe na sjednicu Skupštine opštine.

Stevan Džaković ima odgovornost prema onima koji su ga izabrali. Ukoliko on neće da dođe na sjednicu, ukoliko se ljudi tako ponašaju, onda će to da rezultira određenim mjerama, procesima i odlukama i to je to. Nemam što više tome da dodam. Ili će biti uvedena prinudna uprava, ili će biti vanredni izbori. To su sve opcije. U svakom slučaju neko treba da se pojavi na toj sjednici i da suočimo argumente i to je to – rekao je Krapović Pobjedi.

UPRAVA

Ocijenio je i kako bi uvođenje prinudne uprave bilo poražavajuća i ponižavajuća za građane Budve. Dodao je i kako Vlada na raspolaganju ima mnogo drugih opcija osim uvođenja prinudne uprave i podsjeća da za takvim rješenjem nije posegnula u slučaju opštine Berane, gdje sjednica lokalnog parlamenta nije odrana duže od 10 mjeseci, pa ne vidi razlog da tako nešto primijeni u Budvi.

- Mislim da bi to prije svega bilo poražavajući i ponižavajuće za građane Budve. Za tako nešto apsolutno nema potrebe, jer sve funkcioniše mnogo bolje nego unazad 20 godina. Osim političkih, drugih razloga nema da se poseže za nečim takvim – zaključio je Krapović.

Portal Analitika