Preduzetništvo

Danilovgrađani prešli put od nule do ozbiljne sirare

Investicijom IRF-a od 350.000 eura fabrika je stvorila uslove za rast prodaje veće od 40 odsto u ovoj godini
Danilovgrađani prešli put od nule do ozbiljne sirare
Danica Janković
Danica JankovićAutor
Dnevne novineIzvor

Danilovgradska kompanija Monte bianco, koja je 2011. godine počela proizvodnju sira, prvih nekoliko godina poslovanja razvijala se uz pomoć kapitala njenog osnivača Mira Perovića i bez kreditne podrške. Međutim, danas sarađuju sa komercijalnim bankama, ali najpovoljnije uslove kreditiranja su pronašli u Investiciono-razvojnom fondu (IRF).

"Prošle godine kompanija je kroz podršku IRF-a zaokružila svoje kapacitete i uspješno plasirala dva nova proizvoda. Investicijom od 350.000 eura Monte bianco je stvorio uslove za rast prodaje veće od 40 odsto u ovoj godini", kazao je Perović, osnivač firme, u razgovoru za Dnevne novine.

On je dodao da njegova kompanija danas kreditno sarađuje i sa komercijalnim bankama i sa IRF-om.

"Brzina reagovanja banke i šira ponuda usluga otvara prostor za paralelnu saradnju sa obje finansijske institucije", kaže Perović.

Kako ističe, uloga IRF-a postaje sve značajnija za Monte bianco, jer u toj kompaniji planiraju izvoz.

"Krajem godine, planirano je investiranje u proizvodnu opremu čime ćemo stvoriti uslove za izvoz u Srbiju, a zatim za BiH i za Kosovo. U regionu vlada interesovanje za proizvode Monte bianco tako da ćemo u godinama pred nama jačati izvoz", istakao je Perović.

Ideja za pokretanje fabrike nastala je iz prijateljstva sa jednim od najpoznatijih proizvođača mocarela sireva iz italijanske regije Puglia.

"Njihova spremnost da nesebično podijele znanje sa nama je pokrenula razmišljanje o osnivanju malog pogona sira koji je danas prerastao u ozbiljnu siranu", govori Perović.

miro-perovic-monte-bianco

Zaposleni

Sirara Monte bianco ima 12 zaposlenih, a s obzirom da zahtijeva različita znanja, ne može se organizovati kao porodična firma.

"Cilj nam je da u ovoj dekadi izrastemo u regionalno prepoznatljivu industriju sira. Imajući to u vidu, biramo kadar koji može uspješno realizovati naš plan. Zbog toga izbjegavamo kadar izabran iz kruga porodice i prijatelja", ističe Perović.

Investicijom IRF-a zaposlili su mladog tehnologa i dva radnika u sektoru proizvodnje i pakovanja.

U danilovgradskoj fabrici, kako navodi Perović, prave polutvrdi crnogorski sir "Planinski" sa dodatkom bilja, paprike, oraha.

"U asortimanu imamo i mocarela sireve pravljene po tradicionalnoj italijanskoj recepturi, a od prije dvije godine proizvodimo i kozji sir", govori Perović.

Sir od mlijeka sa crnogorskih farmi

Fabrika Monte bianco u procesu proizvodnje koristi mlijeko domaćeg porijekla sa probranih crnogorskih farmi.

Za proizvodnju sira, kako objašnjava Perović, neophodno je mlijeko sa jačim proteinskim sadržajem.

"To je usmjerilo otkup ka većim i boljim farmerima u Crnoj Gori. U zavisnosti od vrste i recepture sira proces se dalje odvija i detaljno prati u našoj fabrici u Danilovgradu gdje se poslije strogih kontrola obrade i zrenja pakuje i plasira na trzište", govorio Perović, dodajući da se njihovi proizvodi mogu kupiti u bolje snabdjevenim marketima, a dobru saradnju imaju i sa hotelima i restoranima.

 

Poteškoće

Iako je ukupna aktiva kompanije veća od milion i po eura, put do tog uspjeha je, prema Perovićevim riječima, bio zahtjevan.

"Kao i u svakoj proizvodnji prve tri godine su najteže. Kod greenfield investicija poput naše, gdje sve počinje od nule, važno je biti spreman na rješavanje problema, biti strpljiv i istrajan. Bez dobro odabranog tima uspjeh je nemoguć, a rezultati pokazuju da smo u tome uspjeli i to nas kao osnivače raduje", ističe Perović.

On dodaje da se susreću i sa problemom nedovoljnih količina sirovine i kvalitetnog mlijeka. Česta izmjena zakonske regulative, takođe je jedna od poteškoća u poslovanju.

"To odnosi veliku energiju koja bi usmjeravanjem u proizvodnju i prodaju umjesto u rasplitanje administracije, dala bolje rezultate. Potrebna je stalna edukacija kako i nas iz prerade tako i farmera iz primarne proizvodnje", govori Perović.

Skupo gorivo najveća prepreka

Najveća prepreka u poslovanju kompanije Monte bianco bila je cijena goriva. U proizvodnom procesu kompanije, kako objašnjava Perović, neophodna je velika količina vodene pare i vrele vode koja se dobija u procesu zagrijavanja, sagorijevanjem goriva.

"Plaćanje pune cijene goriva i nemogućnost povrata dijela akcize čini naše troškove znatno većim u odnosu na konkurenciju iz okruženja. U ovom dijelu ćemo u narednom periodu pokušati da nađemo rješenje sa nadležnim ministarstvom", kazao je Perović.

 

U kolektivu se, kako navodi, vode društveno odgovornim poslovanjem i međusobnom podrškom.

"Tek ćemo u narednim godinama jače pokazati društvenu odgovornost kroz podršku projektima od javnog značaja u Danilovgradu", kazao je Perović.

Njegova kompanija od osnivanja uredno izmiruje poreze i svi radovi u fabrici urađeni su po savremenim standardima i u skladu sa zakonskom procedurom zemlje.

 

D.J.

 

irf-crna-gora

 

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika