Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Kultura

Ako ste gledali „Narcos“, ne gubite vrijeme na dramu „Loving Pablo“

Film Fernanda Leona de Aranoe ranjen je istog momenta kada je počelo snimanje na engleskom jeziku, a onda su ga dotukli neuvjerljiva gluma, očajni tekst i nedokučivo loše režiserske odluke.
Ako ste gledali „Narcos“, ne gubite vrijeme na dramu „Loving Pablo“
Pobjeda/ObjektivIzvor

Na početku druge sezone Netfliksovog serijala „Narcos“, Pablo Eskobar (Vagner Moura), okružen sa 400 vojnika, 250 specijalaca, sedam pasa i četiri helikoptera u gustom mraku kolumbijske šume - zastaje na jednu nano sekundu. Onda džentlmenski-ledenim glasom moli nesrećnike da mu oproste što mora da krene... U njegovoj agendi ne postoji mjesto za stavku „hapšenje“.

Naravno da nikome ne pada na pamet ni da pisne dok Eskobar okreće leđa i odlazi iz šume - pravo u jednu od najboljih serija svih vremena!

02-kruz

Pogled ludaka

Mnogo je filmova, naročito dokumentaraca, snimljeno o najnečuvenijem kolumbijskom narko bosu. U igranim verzijama tumačili su ga sjajni glumci, od Andresa Para („El Patron del Mal“), preko Klifa Kertisa („Blow“), do Benisija del Tora („Paradise Lost“). Ipak, nijedan nije uporediv sa Vagnerom.

Poslije prve i druge sezone „Narcosa“ mogli biste da se zakunete da bi pravi Pablo osvojio drugo, a Moura prvo mjesto na takmičenju za najboljeg dvojnika Eskobara. No, to nije smanjilo radovanje filmu „Loving Pablo“ u kom čuvenog Kolumbijca igra Havijer Bardem.

03-pablo-sa-cerkom

Ako ko može da iznese Eskobarovu vatru i nadmaši Vagnera, to je sigurno vlasnik jednog od najekspresivnijeg ludačkih pogleda na planeti, zar ne? Nažalost, poslije polijetanja filma u „Sinepleksu“, odgovor ipak glasi ne – i to ne zbog nedostatka Bardemove energije, unošenja i talenta.

Glumac je uradio sve što je bilo u njegovoj moći – od fizičke transformacije, preko istraživanja i psihičke pripreme za ulogu, do moljakanja producenata da se film snima na španskom, a ne na engleskom. I ništa nije pomoglo. „Loving Pablo“ je ranjen istog momenta kada je počelo snimanje na pogrešnom jeziku, a onda su ga dotukli neuvjerljiva gluma, očajni tekst i nedokučivo loše režiserske odluke.

04-dea-agent

Zbrzani rezime

Kilogram najboljeg „bijelog“ za onog koji uklaviri što je Fernando Leon de Aranoa želio da kaže o Pablu Eskobaru! Zaboga, pa „Mondays in the Sun“ („Los Lunes al Sol“, 2002) sa Bardemom i Luisom Tosarom mu uopšte nije bio loš. No, gledajući „Loving Pablo“ teško je oteti se utisku kao da je Havijer ostao dužan nešto Fernandu, pa je morao da se oduži ulogom u ovoj propasti.

Film je zasnovan na knjizi „Volim Pabla, mrzim Eskobara“ njegove ljubavnice, novinarke Virhinije Valjeho (zapanjujuće neubjedljiva Penelopa Kruz). No, to ne bismo ni znali da Penelopa nije iritantna naratorka. Ona i Bardem dijele sumnjivo malo scena, a i kada su zajedno u kadru nemoguće je osjetiti tu fatalnu privlačnost i strastvenu ljubav Virhinije i Pabla.

Em jedva progovaraju, em nema nikakve hemije i razmjene energije između njih, em većina stvari koje ih okružuju liči na zbrzani rezime događaja iz Eskobarovog života iz ugla jedne od najdosadnijih i najmanje bitnih osoba koje su ga okruživale... Malo vike, malo flertovanja – i trt.

05-pablo-i-virhinija

Zamislite kad cijeli njen odnos prema Pablu, u dvočasovnoj mrcini od filma, staje samo u jednu rečenicu: „Ako ću već da plačem za muškarcem, bolje je da to radim u privatnom avionu nego u autobusu.“ Kakva rupčaga od scenarija. No, to je čak i premija u poređenju sa njenim odnosom punim seksualne tenzije (čitaj: tenzično koliko i gledanje farbe na zidu kako se suši) sa detektivom Šepardom (Piter Sarsgard) koji juri Pabla. Nećemo više o tome.

Glava na pladnju

Možda je „Loving Pablo“ pristojna drama za nekog ko ne zna mnogo detalja iz Eskobarove biografije. No, poslije toliko godina mitologiziranja jednog od najzloglasnijih kraljeva kokaina svih vremena – teško je pronaći takvog gledaoca.

06-bardem

Oni koji su gledali „Narcos“ tek nemaju što da traže od španske ekipe koja ubija autentičnost priče samim tim što se služi „okrnjenim“, gotovo nerazumljivim engleskim izgovorom. Bez titlova ne biste imali pojma što pričaju, što je porazno, jer slušali ste Bardema sa mnogo čistijim izgovorom u drugim filmovima na engleskom jeziku. To znači da ga je neko „naučio“ da ovako govori. Anđeli s njim.

Sreća u nesreći? Bardemče je sjajan glumac, čija će eskobarska ekskurzija biti brzo zaboravljena. Penelopa je prošetala nekoliko lijepih kompleta... I Pablo, srećom, nije više među živima. Da jeste, neki bi mu pobratim sikario vrlo brzo donio režiserovu glavu na pladnju – jer nema blaže kazne za onog ko takvog čovjeka pretvori u nerazumljivog dosadnjakovića.

Ocjena: 2/10

 

Režija i scenario: Fernando Leon de Aranoa Uloge: Havijer Bardem, Penelopa Kruz, Piter Sarsgard, Džulijet Restrepo Trajanje: 123 min

 

FOTO: imdb.com

Portal Analitika