Politika

Radončić: Ivanović i Perović pobjegli sa megdana, još jedna pobjeda protiv medijske mafije

Novinar i publicista Šeki Radončić završio je danas svjedočenje na suđenju po tužbi Milke Tadić Mijović i Milene Perović Korać zbog navodnih uvreda u tekstovima u Pobjedi.
Radončić: Ivanović i Perović pobjegli sa megdana, još jedna pobjeda protiv medijske mafije
Antena MIzvor

Na današnje suđenje u podgoričkom Osnovnom sudu nijesu došle tužilje, direktorica Centra za istraživačko novinarstvo Tadić Mijović i urednica Monitora Perović Korać, kao ni čelnici Vijesti i Monitora.

"Današnjim nedolaskom u veliku sudnicu, kako su obećavali, Miodrag Perović i Željko Ivanović ustvari su pokazali strah i pobjegli sa megdana u suočavanju sa činjenicama šta su radili njihovi mediji, šta su objavljivali za Marka Vešovića i mene, kakvim su se klevatama i medijskim reketiranjem bavili. Ovo svjedočenje doživljavam kao još jednu u nizu pobjedu protiv medijske mafije u Crnoj Gori", kazao je Radončić nakon suđenja.

Radončić je u sudnici ponovio da je riječ o licemjerstvu Tadić Mijović, koja je, kako kaže, objavljivala mnogo grublje tekstove.

"Radi se o klasičnoj manipulaciji, ne samo istrzanju rečenica ili pasusa teksta nego istrzanju golih riječi i svođenju književnog djela od 350 strana na grubo istrgnute riječi kako bi se književno djelo vulgarizovalo i kako bi se težište sa teških činjenica iznešenih u knjizi "Miško kesedžija i njegove bize", koje nijesu koliko je meni poznato demantovane u tužbi, svelo na verbalni delikt", rekao je Radončić pred sudijom Draganom Šćepovićem.

"Na suđenju sam predočio dokaze da to što su tužile Pobjedu i Srđana Kusovca predstavlja klasičnu zloupotrebu pravosuđa u pokušaju da se pred međunarodnim donatorima i javnošću prikažu kao žrtve. Ako imamo u vidu da traže nedefinisani veliki odštetni zahtjev to je pokušaj da od države i Kusovca uzmu novac koji im ne pripada. Pokušavaju da težište sa optužujućih činjenica da su medijska mafija, da su pokrali kolege i manipulisali na berzi i reketirali, da nijesu plaćali porez i da su vodili dupla knjigovodstva, prebace na vulgarno pisanje što je naravno apsolutna laž, jer se radi o manipulaciji - istrzanju riječi iz teksta i konteksta", dodaje Radončić.

Dokazni postupak je završen, a sudija će odluku donijeti u zakonskom roku i stranama u postupku dostaviće je poštom.

"Ako sud bude radio slobodno bez straha od odmazde medijske mafije, ja mislim da će presuda biti oslobađajuća", rekao je Radončić.

Radončić je na suđenju pročitao djelove teksta Milene Perović Korać iz Monitora od 2. marta 2012. u kojim se, kako dodaje, on i njegova porodica povezuju sa narko dilerima. 

"Nijesmo to mogli da demantujemo u Monitoru, nijesu nam dozvolili, pa smo objavili tekst u Pobjedi", rekao je Radončić i ponovio da se njegov i Vešovićev stil pisanja nije promijenio, te da je potpuno identičan onome iz vremena kada su sa Tadić Mijović radili u Monitoru. 

I punomoćnik Pobjede Nikola Martinović kazao je da se jasno može zaključiti da je stil pisanja Vešovića i Radončića nepromijenjen u posljednje tri decenije. 

"Upravo takav stil i način izražavanja upotrebljavali su za vrijeme zajedničkog rada sa tužiljama, čak u periodu kada je Tadić Mijović bila odgovorna za tekstove koji su objavljivani u Monitoru. Očigledno je da se nije promijenio njihov stil već pojava o kojoj pišu, a koja je opštepoznata i društveno važna i data u naslovu knjige. Iz ovih razloga smatramo da se ne može govoriti o uvredama već o slobodi izražavanja. Predlažem da sud odbije tužbeni zahtjev i zahtijevam da tužilje naknade troškove postupka", rekao je Martinović. 

Advokat tužilja Aleksandar Đurišić kazao je da je "civilni delikt za njih publikovanje uvreda u dnevnoj štampi od strane državne novine". 

"Mi ga nijesmo tužili za navode iz knjige nego na publikovanje uvreda u državnim novinama. Iskaz svjedoka je proizvod revanša iz ko zna kojih razloga, jer je dugo sarađivao i radio sa tužiljama. Uvrede se pokušavaju opravdati polemikom, a nema polemike", kazao je, između ostalog, Đurišić. 

Portal Analitika