Svijet

Zarobljenim dječacima prijeti kiša

Napore spasilaca na Tajlandu, gdje su 12 dječaka i njihov fudbalski trener danima zarobljeni u poplavljenoj pećini, mogla bi znatno da oteža najavljena monsunska kiša.
Zarobljenim dječacima prijeti kiša
N1Izvor

Jake kiše koje se očekuju u nedjelju mogle bi znatno da podignu nivo vode u pećini i poplave džep u koji se grupa sklonila. Dječaci uzrasta od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener zarobljeni su 12 dana, a ronioci su ih pronašli u ponedjeljak, na grebenu udaljenom oko četiri kilometra od ulaza u pećinu.

Dobili su hranu, ćebad i medicinsku pomoć, a spasioci pokušavaju da provuku kablove kroz pećinski tunel kako bi mogli da se čuju s članovima svojih porodica. U regionu Čiang rai gdje se pećina nalazi, prethodnih dana bilo je suvo, što su spasioci iskoristili da ispumpaju iz pećine veliku količinu vode.

Do danas su ispumpali oko 128 miliona litara vode, a nivo vode u pećini u prosjeku se smanjivao za po 1,5 santimetara po satu. Međutim, zbog očekivane kiše, guverner Narongsak Osothanakorn rekao je da se "spasioci trkaju s kišom".

"Računamo koliko vremena imamo ako padne kiša, koliko sati i dana", kazao je Osothanakorn.

Pećinski kompleks Tam Luang redovno biva poplavljen u kišnoj sezoni do septembra ili oktobra, zbog čega rastu strahovanja da bi dječaci mogli da ostanu zarobljeni mjesecima.

U slučaju da ne bude moguće ispumpati vodu iz pećinskih tunela u dovoljnoj mjeri za izlazak zarobljene grupe, spasioci iznad pećinskog kompleksa traže eventualnu rupu kojom bi se spustili do dječaka, a uče ih i osnovama ronjenja. Međutim, takav vid spasavanja predstavljao bi veliki rizik, pošto mnogi od dječaka ne znaju da plivaju i mogli bi da se uspaniče.

Prema riječima ronilaca, put grupe do izlaza iz pećine trajao bi oko pet sati.

Portal Analitika