Društvo

Smetaju li kome projekti Fondacije “Sveti Petar Cetinjski”?

Za petak, 6. jul predśednik Upravnog odbora Fondacije “Sveti Petar Cetinjski” prof. Živko Andrijašević zakazao je  sastanak Upravnog odbora, a da o tome nije redovnim putem obavijestio Fondaciju, njenog direktora Milorada Mija Aleksića i predśednika Nadzornog odbora, saopšteno je Portalu Analitika iz Fondacije Sv. Petar Cetinjski.
Smetaju li kome projekti Fondacije “Sveti Petar Cetinjski”?
Izvor

“Obavještenje Nadzornom odboru je došlo kasnije i odnosilo se samo na predśednika Nadzornog odbora, čije su obaveze da prati rad Fondacije, ne isključivo u materijalnom pogledu.  Od prošlogodišnje Lučindanske  Skupštine Fondacije, na kojoj je direktor Fondacije podnio izvještaj o poslovanju i predložio novi Upravni odbor Fondacije,  održana su četiri sastanka oko planova i programa za tekuću godinu. Ne izjašnjavajući se jasno Predśednik UO nije priznavao a  ni odobravao odluke i programe prethodnog UO,  koje su ipak na svim sastancima razmatrane. U zapisnicima je konstatovano da su planovi razmatrani, prihvatani, ali bez preciznih stavova. Predśednik Fondacije ne može da oponaša državne ustanove u pogledu okupljanja svojeg tima, jer Fondacija ne raspisuje konkurs za svoje rukovodstvo, niti ga ustanovljava po bilo čijem nalogu, već onako kako to nalaže i omogućavao Statut  Fondacije”, ističe se u saopštenju i dodaje da “ predśednik UO u zadnje vrijeme ne  priznaje direktora Fondacije nego ga uporno naziva v.d. direktor”,

 

“A njega  je, nakon smrti dotadašnjeg direktora Dragoljuba Draga Rašovića, imenovao tadašnji (dakle prethodni) Upravni odbor,  prihvatilo Ministarstvo javne uprave i uvažila Skupština na Cetinju. Saglasno Statutu, mandat UO traje četiri godine, kao i direktoru Fondacije. Jasno je da UO može da pokrene smjenu  i sadašnjeg direktora Fondacije,  ali za takvu odluku  mora imati valjane argumente koji mogu ubjedljivo djelovati na ostala članove UO, na utemeljitelje, donatore,  aktiviste i počasne članove Fondacije, a iznad svega na crnogorsku javnost. A takvih argumenata predśednik UO prof. Andrijašević nema i ne može ih imati, jer je sadašnji direktor već godinama jedan od najaktivnijih aktera Fondacije, inicijator i koordinator značajnih pa i koordinator svih obimnih i složenih  projekata” naglašavaju iz Fondacije I napominju da su u svom skoro dvodecenijskom radu  realizovali mnoge značajne projekte kao što su postavljanje spomen-ploče u Skupštini Crne Gore, povodom donošenja “Stege”, prvog zakonskog akta u državno-pravnoj istoriji Crne Gore, zatim podizanje spomenika Svetom Petru Cetinjskom u Podgorici, dodjela imena Svetog Petra Cetinjskog glavnom bulevaru u Podgorici, organizacija naučnog skupa “Novija naučna saznanja o Petru I Petroviću Njegošu“, izdavanje publikacije o Božićnom ustanku i kapitalne monografije o Svetom Vladimiru Dukljanskom ( kojom je obilježena hiljadugodišnjica državnosti ).

 

“Fondacija je priredila i publikovala dokumentarnu tv seriju (u koprodukciji sa RTCG) u osam epizoda o dinastiji Petrović-Njegoš, koja je dobila status i pomoćnog nastavnog sredstva u crnogorskim školama. Fondacija je dodijelila i više od 20 stipendija za studente Istorije, crnogorskog jezika i književnosti, na Univerzitetu Crne Gore, kao i školovanje sveštenika Crnogorske pravoslavne crkve u inostranstvu, izdala bezbroj knjiga crnogorskih priznatih i nepriznatih autora, istoričara, književnika… Fondacija je za ovu i sljedeću godinu planirala da publikuje knjigu o Mitropolitu Petru Prvom, tj.  Političku biografiju, poslanice, pisma i bibliografske radove  o njemu autora prof. Živka Andrijaševića, U planu je da publikujemo reprint-izdanje knjige Sava Brkovića ,,O Crnogorskoj naciji ", te prevođenje TV serije na inostrane  jezike. U planu je izrada TV drame / filma po djelu Dinastije Petrovića  o Njegošu,  u koprodukciji sa RTCG; a tu je priprema za filmovanje scenarija “Unaprijed osuđeni " o sudbini Frana Dolćija, sekretara Petra I, kao i ,,Bombaški proces“, preciziraju iz Fondacije.

 

U planu Fondacije je i revitalizacija Zimovnika (Dvorca) Petra Prvog  na Skadarskom jezeru.

 

“U zajednici sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstava  radimo na realizaciji kviza sa pitanjima iz istorije i kulturne baštine Crne Gore, geografskih i klimatskih karakteristika, biljnog i životinjskog svijeta, kao i  potencijala za energetsku efikasnost  itd.  Kviz je za učenike drugog razreda svih srednjih škola u Crnoj Gori.  Ovaj projekat se ostvaruje  uz pomoć Kancelarije UNDP u Crnoj Gori. Napomenjimo da je Fondacija  sve svoje projekte  realizovala zahvaljujući podršci donatora, učešćem na konkursima, ali i  podršci nadležnih ministarstava Crne Gore i drugih državnih institucija,  uz puno angažovanje članova i simpatizera Fondacije.

Fondacija je organizovala naučne skupove:  o 1918-oj, o Crkvi, o Jeziku, o ljudskim i građanskim pravima pojedinaca i manjinskih grupa  i sl. Bilo je normalno da se naš ugledni istoričar bar dijelom svojih društvenih obaveza (kao predśednik UO Fondacije, jer se to od njega , prilikom izbora  i očekivalo), okrene ka planiranim projektima, da se angažuje na obezbjeđenju finansijskih sredstava za rad Fondacije, za pokriće troškova svih projekata, ali se to dosad nije dogodilo. Naprotiv, on pita:,, Kojim povodom se Upravnom odboru i meni daju instrukcije šta da uradimo, kao da smo zaduženi da sprovodimo nečiju politiku, ili moramo da tražimo sponzore za planove Fondacije, a pri tome se ne zna koja je korist Fondacije od toga” . Kao da uloga UO nije da tom  pitanju posvete punu pažnju na zadovoljstvo Fondacije i njenog operativnog tima,  u korist građana Crne Gore, radi kojih Fondacija postoji i okuplja kreativne snage koje mogu da značajno doprineu razvoju prosvjete i kulture”, navodi se u saopštenju i dodaje da njihovo saopštenje  nije sračunato na bilo čije omalovažavanje, već je uzrokovano zapostavljanjem ranije usvojenih projekata koji su sada u fazi poodmaklih priprema ili finalizacije, uz svakodnevnu komunikaciju direktora Fondacije sa potencijalnim donatorima i agencijama koje mogu da pomognu  ostvarivanje navedenih projekata”.

 

“Naravno, u slučaju Fondacije “Sveti Petar Cetinjski” za  ostvarenje  bilo kojeg projekta potrebna  je puna radna i stručna angažovanost, kao i nesebična privrženost misiji koju Fondacija ima.  Ukoliko bi Fondacija imala u svojem radu i nedostataka, što dosad niko nije konstatovao,  bilo bi ne samo nezakonito nego i građanski neprihvatljivo da se bez argumenata dokazuje njen nerad. Zato je i neprihatljivo da se na predviđenom sastanku   (nije naznačeno đe će se održati) na dnevnom redu nalaze  dvije tačke: Povjerenje predśedniku UO, kao da mu to neko osporava, i Izbor direktora Fondacije, kao da ne postoji Ddirektor kojemu teče četvorogodišnji mandat.

Pismo predśednika Nadzornog odbora   i njegov potencijalni zahtjev da se sazove Vanrednja skupština Fondacije, što mu Statut obezbjeđuje, radi razrješenja nesporazuma ili koncepcijskih neslaganja Direktora i Predśednika Fondacije –  iznuđeno je rješenje i ako do takvog ishoda dođe moraće da se svestrano ocijeni svačiji rad, svačije angažovanje. Dokumentacija o svemu postoji, i zapisnici postoje, i nezvanična izjava Predsjednika Fondacije da radi prelaska na novu odgovornu dužnost neće moći da obavlja obaveze predśednika Fondacije, pa je utoliko čudnije sve ovo što se sada zbiva”, naglašava se u saopštenju i dodaje da rukovodstvo Fondacije nastavlja svakodnevnu volontersku i  nekarijernu angažovanost.

 

“To je naša obaveza prema crnogorskom društvu, živima i aktivnim  članovima, ali ne manje i prema onima koji više nijesu među nama. Fondacija slijedi temeljne ideje i svoju misiju, pa je normalno da je njen rad,  iako živi isključivo od donacija, ne izaziva otpore (unutrašnje ili spoljnje) i bilo kakvani neprikladna, nezakonita,  nestatutarna rješenja. Aktivni članovi Fondacije, njeni osnivači i prijatelji smatraju  da državi Crnoj Gori nebi bilo korisno da se ugasi Fondacija “Sv. Petar Cetinjski” i da se ne ostvaruju njeni planovi i programi. Ubijeđeni smo da to ne bi odgovaralo ni organizacijama srodne orijentacije,  Zamrzavanje ili pasiviziranje rada Fordacije, sigurni smo,  ne bi odgovaralo ni osnivačima, donatorima, članovima i prijateljima   Fondacije “Sv. Petar Cetinjski”, zaključuje se u saopštenju.

 

Portal Analitika