Društvo

Primili skoro 980 poziva

Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici, od 1. aprila do 30. juna, primila je 979 poziva, a najviše ih je bilo iz Nikšića i Podgorice.
Primili skoro 980 poziva
MinaIzvor

Iz Ministartsva rada i socijalnog staranja je saopšteno da su pozivi pristigli iz 20 opština u Crnoj Gori.

„Najviše poziva je stiglo iz Nikšića 505, Podgorice 181, Bara 68, Budve 39, Tivta 26, Bijelog Polja 23, Berana i Rožaja po 19 poziva”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je iz Herceg Novog stiglo 18 poziva, Kotora 17, Petrovca 16, Cetinja 12, Žabljaka deset, Ulcinja osam, Mojkovca pet, Šavnika četiri, Plava i Gusinja po tri poziva, Danilovgrada dva i iz Pljevalja jedan poziv.

„Tokom prošla tri mjeseca pruženo je 1.222 usluge od čega najviše usluga informisanja 615 puta, zatim povjerljivi razgovori 356 puta, 101 psihološko savjetovanje, 80 posredovanja prema institucijama, 14 zahtjeva za smještaj u sklonište i drugo”, kazali su iz Ministarstva.

Nacionalnu liniju, kako su rekli, najčešće pozivaju žrtve lično, a u njihovo ime pozivaju rođaci, građani i službenici policije i centara za socijalni rad.

Iz Ministarstva su podsjetili da je linija besplatna za pozive sa bilo koje mreže u Crnoj Gori i dostupna 24 sata, sedam dana u sedmici, i da radom servisa koordinira SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić.

Kako su dodali, linija za pomoć žrtvama nasilja u porodici dostupna je svakog petka od 13 sati do 21 sat i za žene sa iskustvom nasilja koje govore albanskim jezikom i to na njihovom maternjem jeziku.

„Servis osnažuje i pruža podršku žrtvi kroz segmente: emocionalnu podršku, informisanje o pravima i mogućnostima za žrtvu, konsultacije i pomoć u kriznim situacijama, upućivanje na druge organizacije, ustanove i institucije i psihološko savjetovanje“, kaže se u saopštenju.

Portal Analitika