Društvo

Dodijeljeni sertifikati za viljuškariste

Tehnički, tehnološki i društveni razvoj, brzi razvoj informacionih tehnologija i globalizacija mijenju svijet u kom živimo. Sve ovo je, u stvari,sastavni dio obrazovanja i njegova posljedica. U svijetu koji je u svakom trenutku „na mreži“, proces učenja traje neprekidno.
Dodijeljeni sertifikati za viljuškariste
Portal AnalitikaIzvor

Zato je i obrazovanju, a posebno obrazovanju odraslih u Crnoj Gori, dato prioritetno mjesto i posebna podrška.

Ministarstvo prosvjete je  još od 2002. godine, prepoznalo potrebe stalnog usavršavanja tokom cijelog života, kako ključnih kompetencija tako i stručnih kvalifikacija na svim nivoima, kreiralo zakonski okvir koji to omogućava.

Zakonska regulativa, koja je u međuvremenu značajno unaprijeđena i usklađena sa evropskom, omogućila je da se na pravilnicima, strategiji i metodološkim okvirima definišu standardi za organizatore različitih oblika obrazovanja i ospoboljavanja odraslih.

U isto vrijeme Centar zastručno obrazovanje je pripremio prioritetne programe obrazovanja za sticanje stručnih kvalifikacija i ključnih kompetencija za odrasle.

Ove programe, koje su osvojili nadležni savjeti za obrazovanje odraslih i nacionalni za obrazovanje, osnova su za sticanje sertifikata o sticanju stručnih kompetencija.

Srednja stručna škola „Ivan Uskoković“ Podgorica je skoro deset godina prisutna u Crnoj Gori kao organizator obrazovanja odraslih. U početku su se realizovale obuke za programe iz oblasti željezničkog saobraćaja, a već sredinom 2017. godine Škola doboja licence za izvođenje skoro četrdeset različitih programa za sticanje stručnih kvalifikacija i ključnih kompetencija.

U saradnji sa Kompanijom „13. jul - Plantaže“ Podgorica, sa kojom Škola ima potpisan Sporazum o saradnji u oblasti stručnog osposobljavanja zaposlenih i razvoja novih kvalifikacija, 3. jula 2018. godine, uručeni su sertifikati za sedam zaposlenih kojima se potvrđuje sticanje stručne kvalifikacije Viljuškarista, na III nivou Crnogorskog kvalifikacionog okvira.

ivanuskokovic2

Nakon uspješno završene teorijske i praktične obuke polaznici su, u skladu sa ispitnim katalogom polagali i uspješno završili teorijski i praktični dio ispita.

Sertifikate je,  prigodno u prostorijama Kompanije „13. jul - Plantaže“ Podgorica, dodijelio Žarko Borovinić, direktor Srednje stručne škole „Ivan Uskoković“ Podgorica.

Direktor je zahvalio Kopmaniji Plantaže na saradnji i povjerenju, a polaznicimačestitao na zalaganju, interesovanju i pokazanim rezultatima na teorijskom i praktičnom ispitu.

Ukazao je na značaj stalnog stručnog usavršavanja, novih znanja i učenja tokom cijelog života. Takođe, u svom obraćanju ukazao je da novim znanjem i vještinama, dobijaju i zaposleni i poslodavac, jer se na taj način kvalitet rada, sigurnost i produktivnost povećavaju.

Predstavnik Kompanije „13. jul - Plantaže“ Filip Lalić, ukazao je na strategiju za stalnim stručnim usavršavanjem kadrova, da je zadovoljan početkom saradnje sa Školom i ukazao na neke nove inicijative koje će se uskoro i realizovati.

Škola, u oblasti obrazovanja odraslih uspješno sarađuje sa brojnim partnerima, kao što su Montecargo, Lovćen auto –a.d, Firmom „LiftTrans“ , auto školama u Crnoj Gori itd.

Posebno je aktuelna ponuda koju škola ima u oblasti obuke za zanimanja iz mehatronike.Koja predstavlja sinergetski spoj mašinstva,elektrotehnike i informaciono komunikacionih tehnologija(računarstvo, informatika, automatika,obrada signala itd..).

Javlja se kao poseban obrazovni profil na polju tehničkih nauka, koji ima za cilj da polaznici razumiju u cjelini funkcionisanje savremenih sofisticiranih uređaja i sistema, koje posjeduju skoro sve firme u našoj državi.

Portal Analitika