Društvo

Gradina krije arheološko blago kraljice Teute (FOTO)

U Risnu je na lokalitetu Gradina započela osamnaesta kampanja sistematskih arheoloških istraživanja, kao dio internacionalnog naučno-istraživačkog projekta „Risinium prijestonica kraljice Teute“, u organizaciji JU Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i Univerziteta u Varšavi.
Gradina krije arheološko blago kraljice Teute (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

„Ovogodišnja kampanja predstavlja nastavak istraživanja započetih prošle godine na lokalitetu Gradina, gdje su pronađeni arhitektonski ostaci i pokretni materijal od helenističkog do  venecijanskog perioda. Ove godine ovoren je rov i više sondi na vrhu i padinama Gradine. Konstatovani su arhitektonski elementi koji su u fazi definisanja. Za snimanje lokaliteta se koristi sistem i mjerna tehnika RTK GPS, projekcija UTM 34N“, kaže za Portal Analitika rukovodilac istraživanja arheolog dr Dejan Gazivoda.

Cilj istraživanja jeste otkrivanje svih kulturnih horizonata počevši od kraja bronzanog i ranog gvozdenog doba - kada su nastali čuveni crteži u Lipcima, koji mogu biti povezani sa Gradinom.

„Prvobitna funkcija ovog lokaliteta može biti refugium - pribježište, a posebno je zanimljiva pretpostavka postojanja hrama lokalnog božanstva i zaštitnika Medaura, koji se spominje u natpisu iz II vijeka n.e. pronađenog u Lambezi, rimskom logoru u sjevernoj Africi“, navodi Gazivoda.

risabglPostojanje antičkog kulturnog sloja može se povezati sa reprezentativnim arhitektonskim ansamblom konstatovanim na lokalitetu Carine, lociranom neposredno ispod Gradine.

Postojanje vjerskih objekata od antičkog hrama do srednjovjekovne crkve i džamije i tradiciju kultnog mjesta potvrđuje ovogodišnji nalaz sime – kamenog oluka i prošlogodišnji nalaz kamene plastike i  ćiriličnog natpisa, koji bi se za sada mogli datovati u 14. vijek.

Planirano je da istraživanja traju do druge polovine jula 2018.

risan3Nosilac dozvole za istraživanja je JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Rukovodilac istraživanja je dr Dejan Gazivoda, a u crnogorskom istraživačkom timu su arheolozi istraživački savjetnici, Đorđe Ćapin zamjenik rukovodioca i Radmila Ćapin iz JU Gradski muzej i Galerija Herceg Novi, arheolog Jelena Čelebić, konzervator Slavica Orlandić i arh. tehničar-konzervator Seadeta Osmanagić iz JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

U poljskom timu, koji vodi prof. dr Pjotr Diček su arheolozi dr Martin Lemke, mr Januš Reclav, mr Agata Momot, mr Bartosz Wojciechowski, jedan doktorand i 6 studenata arheologije iz Poljske i Kine. Stručni nadzor nad radovima obavlja JU Muzeji i Galerije Podgorice.

 

 

Portal Analitika