Abiznis

Poslanici danas ili sjutra o smjeni Irene Radović

Parlament bi najvjerovatnije danas ili sjutra, u okviru tačke izbor i imenovanja, trebalo da raspravlja o prijedlogu Savjeta Centralne banke za razrješenje viceguvernerke dr Irene Radović prije isteka mandata. Potpredsjednik parlamenta Branimir Gvozdenović juče je kazao da imaju namjeru da danas završe devetu sjednicu prvog redovnog proljetnog zasijedanja, koja je počela 18. juna. 
Poslanici danas ili sjutra o smjeni Irene Radović
Portal AnalitikaIzvor

Odbor za ekonomiju danas će raspravljati o izvještaju o radu Centralne banke za prošlu godinu, ali to tijelo nije nadležno za odlučivanje o prijedlogu o smjeni viceguvernerke.

O imenovanjima i razrješenjima odlučuje plenum. Savjet CBCG je sa sjednice od prije tri dana parlamentu proslijedio prijedlog za smjenu viceguvernerke koji su potpisali svi članovi tog tijela - guverner dr Radoje Žugić, dr Nikola Fabris, Miodrag Radonjić, Asim Telaćević, dr Srđa Božović, dr Milorad Jovović i dr Milivoje Radović.

U njemu se navodi da Radović nije pokazala potrebni nivo stručnosti ni u resoru kontrole banaka koji joj je guverner zbog toga oduzeo, a ni na drugom - organizovanju rada Sektora za kontrolu pružanja finansijskih usluga - koji joj je takođe oduzet. U obrazloženju se takođe navodi da je Radović odala poslovnu tajnu i da je predlagala odluke u ličnom interesu.

Viceguvernerka je, kako se navodi u obrazloženju Savjeta CBCG, insistirala na realizaciji prijedloga koji nijesu imali zakonsko utemeljenje, motivisana utvrđivanjem rješenja usmjerenih na ostvarivanje ličnih interesa. Time je, ocijenio je Savjet, suprotno Zakonu o Centralnoj banci, svoju funkcju obavljala na način da je lične interese stavila ispred interesa Centralne banke.

 

Centralna banka je 24. maja ove godine podnijela krivičnu prijavu protiv viceguvernerke zbog osnova sumnje da je izvršila krivično djelo „odavanje poslovne tajne“, odnosno dostavljanja Terminskog plana kontrole banaka i mikrokreditnih finansijskih institucija u 2018, koji je označen stepenom tajnosti, drugoj instituciji.

 

Odmah nakon što je objelodanjeno da je Savjet podnio zahtjev za njenu smjenu, oglasila se i Radović tvrdnjom da iza zahtjeva za njeno razrješenje stoji u cjelosti guverner Žugić. Ona je ocijenila da su inicijativa i postupak protivzakoniti, neprofesionalni i neljudski. Saopštila je da je 30. aprila 2018. tužila Žugića i lično i kao predstavnika poslodavca za mobing.

- Tvrdim da sam časno, bez propusta i na visoko profesionalan način radila od imenovanja u CBCG do danas. U vezi za aktivnostima guvernera Žugića zatražiću postupanje nadležnih organa, uključujući i tužilaštvo – navela je Radović u reagovanju.

Podsjetimo da je Radović imala ,,nesporazuma“ i kada je bila ambasadorka Crne Gore u Parizu. Bivša sekretarica u Ambasadi u Parizu Dalida Kovačević je 2011. tužila državu Crnu Goru ,,zato što joj Radović nije isplatila otpremninu nakon isteka ugovora o radu i što odbija da joj preda radnu knjižicu bez koje se ne može prijaviti na biro rada“.

Sud u Parizu je, podsjetimo, pravosnažno presudio da se Kovačević isplati otpremnina od 8.000 eura.

Portal Analitika