Fudbal

Dvije nedjelje samoće

Argentinski selektor Horhe Sampaoli ušao je sam u avion koji je ekspediciju Argentine vratio kući, što su mediji u toj državi opisali kao najbolji pokazatelj sudbine koja ovog trenera očekuje najkasnije za dvije sedmice.
Dvije nedjelje samoće
La Nacion, Clarin Izvor

Najveći problem vjerovatnog otkaza Sampoliju predstavlja klauzula u ugovoru, prema kojoj AFA mora da mu plati 11,3 miliona dolara, piše Nasion.

Mediji u Argentini ne pišu pretjerano o tome da li će Sampaoli podnijeti ostavku, već kada će se Argentinska fudbalska asocijacija zahvaliti čovjeku kojeg su, do prije desetak dana, nazivali "najboljim fudbalskim trenerom na svijetu", piše Klarin.

Sampaoli, koji se našao u centru kontroverzi nakon blijedog nastupa Argentine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, ima ugovor do 2022. godine, uz klauzulu da, ukoliko AFA odluči da prekine saradnju prije kraja 2019. godine, mora da plati obeštećenje od 11,3 miliona američkih dolara.

"Niko od čelnika AFA nije tražio od Sampaolija da podnese ostavku. On ima važeći ugovor i moramo da analiziramo brojne stvari. O tome moramo razmišljati hladne glave", Klarin citira neimenovanog zvaničnika argentinskog saveza.

Suštinski, u argentinskom savezu se uveliko govori kako bi Sampaoli mogao ostati na čelu reprezentacije do avgusta sljedeće godine, poslije čega će AFA morati da plati znatno manje obeštećenje.

Klarin i Nasion navode da će Sampaoli, odmah nakon razgovora sa čelnicima AFA, otići na dvonedjeljni odmor. Pitanje je da li će se sa odmora vratiti kao selektor Argentine, ili bivši prvi čovjek nacionalnog tima.

Portal Analitika