Abiznis

MBA: Unaprijediti zakonsku regulative u sektoru pomorstva

U prostorijama Montenegro biznis alijanse (MBA) danas je održan okrugli sto na temu: “Kako unaprijediti zakonsku regulativu u sektoru pomorstva”.
MBA: Unaprijediti zakonsku regulative u sektoru pomorstva
Izvor

Učesnici okruglog stola, kako predstavnici javnog sektora, primorskih opština, tako i predstavnici pomorske privrede i poslovnih subjekata iz ovog sektora, su bili saglasni sa tim da je u interesu razvoja pomorstva u Crnoj Gori neophodno što više prilagoditi zakonsku regulativu njegovim potrebama. Pomorstvo ili pomorska privreda nijesu samo brodovi, istaknuto je na okruglom stolu, već su to i druge privredne aktivnosti koje su vezane za more, brod, jahtu. Dakle i pomorci, luke, marine razne pomorske agencije, centri za obuku pomoraca itd.

Kako je kazao generalni direktor direktorata za pomorski saobraćaj Vladan Radonjić, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, odnosno direktorat kojim rukovodi je veoma aktivan upravo kada je u pitanju zakonska regulativa s ciljem da se što više prilagodi potrebama pomorskog sektora, a u skladu sa evropskim zakonodavstvom. U tom smislu je izrazio spremnost za saradnju sa svim subjektima kojih se ova problematika tiče.

Pomoćnik direktora Morskog dobra Dragan Marković je istakao da je zakonska regulativa sve kvalitetnija, ali isto tako ukazao na određene probleme ovog sektora koje treba rješavati i u interesu jačanja imidža Crne Gore kao turističke destinacije.

Član Odbora MBA za pomorstvo i predstavnica Nimonta iz Bara Nela Dabanović je istakla problem ulaska brodova u barsku marinu kao i problem uređenja pomorskih agencija.

Predstavnik Unije pomoraca Vladimir Vučetić je iznio niz problema sa kojima se pomorci srijeću i istakao neophodnost većeg uvažavanja i poštovanja ove struke, veoma važne za ekonomiju Crne Gore.

Menadžerka MBA Bojana Kalezić, je istakla da je pomorstvo oblast čiji će značaj za crnogorsku ekonomiju sve više rasti.

Predsjednik Odbora MBA za pomorstvo i menadžer ove poslovne asocijacije Milan Dragić je kazao da će sva pitanja koja su se danas mogla čuti biti predmet pažljivog razmatranja na slijedećem sastanku Odbora.

Opšta ocjena je da je okrugli sto opravdao očekivanja, uz konstataciju da ovakve i slične aktivnosti treba nastaviti i intenzivirati.

Portal Analitika