Politika

Mora se znati ko dobija EU grantove

Grantovi koje je Evropska unija od 2007. dala crnogorskim nevladinim organizacijama su veliki i vrlo je važno da građani Crne Gore znaju kuda ide novac, poručio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović komentarišući serijal tekstova Antene M "Zvijezde granta Delegacije EU u Crnoj Gori".
Mora se znati ko dobija EU grantove
Antena MIzvor

Brajović je gostujući u emisiji radija "Vruće stolice" rekao da su grantovi pokazali da je imati nevladinu organizaciju vrlo isplativ posao.

Vjeruje da je novac dodijeljen u najboljoj namjeri.

"Sumnja naravno postoji kada su u pitanju neki ugovori. Ja ocjenjujem da je u ugovoru sa RTCG postojala opasnost od zadiranja u nezavisnost medija i dignitet novinara", rekao je Brajović.

Kako je dodao, i nevladine organizacije moraju biti spremne da se njihov rad kontroliše.

"Mislim da je neophodno da se nevladine organizacije suoče sa tim da se i njihov rad može preispitati. Ne mogu oni da budu kontrolori svega, a da sami ne budu kontrolisani. Ako to nijesu očekivali, i ako imaju nešto protiv toga, mislim da to apsolutno nije u redu", poručio je predsjednik Parlamenta.

Brajović je komentarisao i poruke komesara Johanesa Hana, nakon što su lideri GP URA i Demokrata Dritan Abazović i Aleksa Bečić posjetili Brisel.

Smatra da je izjava Hana podsticaj da se URA i Demokrate što prije vrate u Parlament, iako je očigledno svi različito tumače.

Brajović je odgovorio i na pitanje da li mu se čini da su pojedini mediji, Evropska komisija, Demokrate i URA uvezani, svako na svom zadatku, kada je posrijedi njihov Plan za prevazilaženje krize i njihov odlazak u Brisel.

"Ako mislite na to da se u gotovo jednoj sekundi djelovalo kada neko da izjavu, pa kad neko to podrži, pa kad neko to proprati, pa kad neko to pohvali-može da bude uvezanosti. I dalje to samo posmatram kao njihovo forsiranje i omogućavanje da se lakše vrate u Parlament, kao opravdanje za povratak. Onda čujem njihove izjave u kojima govore da od povratka nema ništa, koje mi nijesu jasne, ali neka ih oni objašnjavaju", rekao je Brajović.

Brajović je u emisiji radija Antena M rekao i da je radnu verziju Odluke o obrazovanju Privremenog odbora za pripremu sveobuhvatne izborne i druge reforme Demokrata i URE dao poslanicima.

Odgovorio je na pitanje da li uslov za formiranje Privremenog odbora povratak u Parlament GP URA i Demokrata.

"Ako hoćemo da razgovaramo o bilo čemu, moramo biti u Parlamentu. Kvalifikacija za razgovor je vratite se u Parlament, i da razgovaramo o svim pitanjima. Oni sad govore da neće. Ja kad bih uzeo da ponovim sve što su opozicioni poslanici govorili od 2016, onda bi vidjeli da se 29 poslanika vratilo u Parlament, iako su tvrdili da nema povratka do ponavljanja izbora. Nema ponavljanja izbora, a oni su u Parlamentu", poručio je Brajović.

Brajovića smo pitali i kada bi, ako se bude formirao Privremeni odbor, to moglo da se desi.

"Mi do kraja jula imamo svakog dana aktivnosti odbora i Parlamenta, i mislim da do kraja jula nikakve ozbiljnije priče o ovome neće biti", rekao je predsjednik Skupštine.

Upitan da li je inicijativa GP URA i Demokrata uvod u novu vladu izbornog povjerenja Brajović je rekao da to ne dolazi u obzir.

"Ovo nije vrijeme koje je bilo kada se formirala prethodna Vlada izbornog povjerenja. Ja nijesam ni za formiranje, ni za razgovor o tome, jer imamo Vladu koja ima povjerenje u Parlamentu, i imamo Parlament koji radi naporno, odlučuje i donosi zakone", poručio je Brajović.

Brajović je rekao i da nema prostora za uslovljavanje oko vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora.

"Ja ne pristajem na ultimatume. Mi imamo termin parlamentarnih izbora-2020. Ne mislim da neko može da kaže-dajte nam termin izbora, pa ćemo se mi vratiti u Parlament", rekao je Brajović.

Brajović je rekao da su u toku pregovori o formiranju vlasti u 11 opština sa tradicionalnim partnerima.

"Ja sam optimista da bi sve u toku ljeta trebalo da se završi. Imali smo izvanredan rezultat u Plavu i tamo ćemo imati predsjednika Opštine", zaključio je Brajović.

Reprizu emisije "Vruće stolice "možete poslušati u četvrtak u 22 sata i 30 minuta.

Portal Analitika