Društvo

„Carine“ i Mitropolija grade hotel u Kumboru

Kompanija ,,Carine“ Čeda Popovića i Crkvena opština Kumbor Mitropolije crnogorsko-primorske grade hotel na mjestu sadašnjeg vikend naselja Šumadija. Taj plac od dvije hiljade kvadrata, u vlasništvu CO Kumbor, graniči sa parcelom ,,Carina“, pa su vlasnici zemljišta potpisali ugovor o zajedničkoj izgradnji i zakupu te parcele.
„Carine“ i Mitropolija grade hotel u Kumboru
PobjedaIzvor

Ta je vijest neprijatno iznenadila vlasnike kamp kućica, od kojih većina već pet decenija iznajmljuje zemljište Mitropolije. Nenad Sikimić iz Beograda kaže da je njegova baka kupila kamp kućicu još 1969. godine.

RENTA

- Četiri generacije naše porodice su ovdje boravile dio godine. Uvijek smo znali da je ovo vlasništvo crkve, znali smo i da postoji mogućnost da se ovdje grade hoteli, ali smo se ponadali da ovo može da potraje kada smo 2003. dobili zahtjev da uredimo, odnosno unificiramo naselje – kaže Sikimić i objašnjava da su u decembru prošle godine dobili obavještenje da za 30 dana moraju iseliti i raščistiti teren, uz prijetnju da će, ukoliko to ne uradimo, oni srušiti kuću i naplatiti troškove.

- Nijesmo mi ovdje ilegalci, tu smo pet decenija, plaćamo takse, sve obaveze i sada nas neko tretira kao ološ. Od tada je rok za iseljenje mijenjan nekoliko puta i sada nezvanično saznajemo da je to 15. jul. Svi planiramo svoj život, planirali smo i ovo ljeto, mogli su nam rok dati do početka građevinske sezone – kazao je Sikimić, smatrajući da su zaslužili, poslije toliko decenija, „pristojan razvod“, odnosno da im se neko zvanično obrati i da im se da dovoljno vremena da se organizuju i isele. Kaže da će do 15. jula biti u Kumboru i da se nikada više neće vratiti u Herceg Novi i Crnu Goru.  Iz Mitropolije crnogorskoprimorske su objasnili da većina zakupaca ima parcele od 60-70 kvadrata, sa montažnim kućicama površine od 15 do 20 kvadrata, a zakup su plaćali 300 eura godišnje. Ugovori sa zakupcima su produžavani na različite periode, a ugovor iz 2004, koji je  predviđao renoviranje dotrajalih kamp kućica, produžen je na deset godina. Tvrde da nije bio njihov hir već zahtjev opštine da se uredi prostor na pjeni od mora.

UGOVORI

- U posljednje tri do četiri godine ugovori su produžavani na po godinu-dvije, jer je Crkvena opština već duže imala najavu od nadležnih da je prostornim planom taj prostor namijenjen za izgradnju turističkih sadržaja visoke kategorije – kažu iz Mitropolije i objašnjavaju da ih je Morsko dobro obavijestilo da treba da se uklone kućice. Tvrde da je Crkvena opština Kumbor ponudila zakupcima druge lokacije za izmještanje kućica, ali većina nije bila zadovoljna ponuđenim rješenjima.

- Ne vidimo da je zakupcima učinjena nepravda. Za izuzetno nisku cijenu su koristili zemljište, a dio je izdavao kućice turistima. Ovdje se ne radi o nesporazumu koji je moguće prevazići dobrom voljom Mitropolije, već našom zakonskom obavezom da zemljište u svom posjedu privedemo namjeni u skladu sa planskim dokumentima – obrazložili su iz Mitropolije.  

Portal Analitika