Abiznis

Na privrednicima da državne odnose oplemene boljom ekonomskom saradnjom

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je privrednicima na Poslovnom forumu Crna Gora – Albanija održanom u Skadru nakon zajedničke sjednice dviju vlada da su odnosi dviju država odlični i da je na privrednicima da tako dobre odnose oplemene snažnijom ekonomskom saradnjom za šta postoje odlični uslovi.
Na privrednicima da državne odnose oplemene boljom ekonomskom saradnjom
Portal AnalitikaIzvor

„Na zajedničkoj sjednici konstatovali smo visok nivo političkih bilateralnih odnosa, posebno u kontekstu članstva dvije države u NATO savezu, kao i u procesu integracija dvije države u Evropsku uniju, gdje Crna Gora, kao država koja je otvorila 31 pregovaračko poglavlje, od kojih su tri privremeno zatvorena, i koja očekuje da će do kraja godine biti otvorena i preostala dva poglavlja, može i već je spremna da u ovoj godini pruži konkretnu podršku institucijama Republike Albanije u prenosu iskustava i najboljih praksi u procesu sa Evropskom unijom koji predstoji ovoj državi. Razgovarali smo i o mogućnostima korišćenja pretpristupnih fondova EU za sporovođenje prekograničnih projekata, posebno onih koji se odnose na kreiranje boljih infrastrukturnih, institucionalnih, društvenih i poslovnih veza između dvije države, što je i u osnovi zajedničkog učešća u projektima Berlinskog procesa. Već iduće sedmice ćemo, na Samitu Berlinskog procesa 9-10. jula u Londonu, premijer Rama i ja, sa kolegama iz ostalih država Zapadnog Balkana i Evropske unije biti ponovo u prilici da se snažno založimo za njihovu realizaciju, svjesni značaja tih projekata za ukupnu privredu naših zemalja“ – rekao je predsjednik Marković.

Premijer Crne Gore je rekao da potencijali saradnje nijesu ni izbliza nijesu iskorišteni, te da je u narednom periodu potrebno uraditi više i stvoriti dodatne preduslove kako bi se omogućila bolja saobraćajna povezanost i ubrzale prekogranične i carinske procedure u cilju nesmetanog odvijanja trgovinske robne razmjene.

„Sa svoje strane prenio sam predsjedniku Rami poruku o potrebi hitnog rješavanja, u duhu dobrosusjedskih odnosa, ali i u kontekstu članstva dvije države u Sporazumu CEFTA i STO, višegodišnjeg problem koji se tiče necarinskih barijera posebno kada se radi o izvozu crnogorskih vina i piva u Albaniju“ – rekao je predsjednik Marković dodajući da bi poslovna zajednica trebalo bolje da vidi od političara sve mogućnosti koje su pred dvijema privredama.

Premijer je podsjetio i na mogućnost učešća na NATO tenderima za javne nabavke, koju kao članice Saveza sada imaju i privrednici iz Crne Gore koji ispunjavaju zadate standarde.

„Ministarstvo odbrane je od 2010. godine dodijelilo 160 kompanijskih kodova, kodifikovali 100 proizvoda, 60 za potrebe vojske. Najveću korist od ovog procesa u Crnoj Gori za sada je imala namjenska industrija, poljoprivreda, zatim agencije koje pružaju lučke i špediterske usluge, organizatori aranžmana kongresnog turizma, softverske i druge firme. Upravo kodifikovane kompanije iz navedenih sektora treba da uspostavljaju tješnju saradnju koristeći partnerstvo i savezništvo u kontekstu NATO-a“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Dodao je da su uz Crnu Goru, Albanija i Kosovo tri ekonomije Zapadnog Balkana koje su u 2017. godini zabilježile rast BDP-a.

„Na kraju, uputio bih poziv albanskim investitorima da iskoriste dinamičan poslovni ambijent u Crnoj Gori i ostvare svoje poslovne interese. Vaši uspjesi u Crnoj Gori su i naši uspjesi. Danas ćete tokom panela imati priliku da se upoznate sa mogućnostima za ulaganja u Crnu Goru i podsticajima koji se sa nacionalnog i lokalnog nivoa nude investitorima. Pozivam vas da u bilo kom trenutku vaša interesovanja u pravcu ulaganja u Crnu Goru usmjerite bilo ka Ambasadi Crne Gore u Tirani i ekonomskoj diplomatiji Crne Gore (Ministarstvu vanjskih poslova), bilo ka Agenciji Crne Gore za promociju stranih ulaganja, bilo ka mom Kabinetu. Uvjeravam vas da će ozbiljnji prijedlozi imati svu podršku institucija i Vlade Crne Gore“ – zaključio je na Poslovnom forumu Crna Gora – Albanija premijer Duško Marković.

Portal Analitika