Svijet

Tviter blokirao naloge Hamasa i Hezbolaha

Tviter zabranio ili blokirao najmanje 35 naloga povezanih s islamskim ekstremističkim organizacijaima, palestinskim Hamasom i libanskim Hezbolahom.
Tviter blokirao naloge Hamasa i Hezbolaha
Portal AnalitikaIzvor

Na taj korak se drštvena mreža odlučila nakon apela izraelskih zvaničnika. Sada pristup tim nalozima nije moguć iz Izraela, ali su još uvijek dostupni izvan te zemlje.

Zatvaranje je zahtijevao izraelski ministar javne bezbjednosti Gilad Erdan, prijeteći sudskim postupkom ako se Tviter ne povinuje, prenijeli su izraelski mediji. 

"Omogućavanje terorističkim organizacijama da djeluju slobodno i šire svoju poruku putem vaše platfome moglo bi biti kršenje izraelskog zakona koji se tiče obezbjedjivanja podrške terorističkim organizacijama", napisao je Erdan u pismu Tviteru. 

On je dodao da "uz to Izrael poput mnogih drugih zemalja trenutno usvaja zakon na osnovu koga će se kažnjavati internet kompanije koji se ne povinuju zahtjevima sudskih tijela ili polcije da uklone teroristički sadržaj". 

Erdan i drugi izraelski zvaničinci kritikuju Tviter jer oklijeva da ukloni naloge povezane s ekstremističkim organizacijama. 

S Tvitera su uklonjeni nalozi "uključujući imena lidera Hamasa Ismaila Hanijea, Kaleda Mešala, Izaka al Riška, Salaha Bardavila" i drugih, navodi se u izvještajima izraelskog Miistarstva unutrašnje bezbjednosti.

Portal Analitika