Politika

Sijarto: Crna Gora zaslužila da prije 2025. godine postane član EU

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto kazao je da će Mađarska nastaviti da snažno podržava Crnu Goru i ostale zemlje regiona na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i da je Crna Gora zaslužila da prije 2025. godine postane član EU.
Sijarto: Crna Gora zaslužila da prije 2025. godine postane član EU
Arena/PobjedaIzvor

 - Šta to treba Crna Gora da uradi da bi postala članica EU, za šta joj je potrebno sedam godina ili dvije i po hiljade dana, upitao je Sijarto.

On je učestvovao na otvaranju Ljetnje škola za mlade diplomate u Spomen kući vojvode Gavra Vukovića u Beranama, a glavna tema je uloga i značaj diplomatije u vremenu (dez) integracija i doprinos globalnom miru i bezbjednosti. Školu pohađa 50 mladih diplomata iz 31 zemlje svijeta.

Sijarto smatra da je odrediti rok da 2025. godina bude godina kada bi moglo da dođe do narednog proširenja, potez koji predstavlja nepoštovanje za ovu zemlju.

- Smatramo da bi za Uniju u ekonomskom i bezbjednosnom smislu bilo važno da što prije Crnu Goru i Srbiju učini svojim članicama. Mađarska želi da EU do kraja godine otvori sva pregovaračka poglavlja sa Crnom Gorom i Srbijom. Postoji li pravna prepreka za to? Apsolutno - ne. A to u suštini znači da li imamo ili nemamo političku volju za to. Naša želja je da EU odgovori da na pitanje ima li za to političke volje, ocijenio je Sijarto.

 

 

Portal Analitika