Društvo

Mobilne aplikacije za lakši pristup OSI sadržaju portala ZaposlioSi.me

Mobilne aplikacije za portal ZaposlioSi.me omogućavaju lakše povezivanje poslodavaca i osoba sa invaliditetom (OSI), kao i jednostavniji pristup OSI sadržaju portala, saopšteno je iz Saveza slijepih Crne Gore.
Mobilne aplikacije za lakši pristup OSI sadržaju portala ZaposlioSi.me
PR Centar/Portal AnalitikaIzvor

Izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore, Goran Macanović je, na okruglom stolu, “Mobilne aplikacija za ZaposlioSi.me- Lakši put ka zaposlenju OSI”, kazao da je to udruženje sprovelo dodatne aktivnosti u oblasti zapošljavanja OSI.

„Savez slijepih je inicirao i pokrenuo portal ZaposlioSi.me, kao jedan od alata koji ima za cilj da poveže nezaposlenu OSI i poslodavca. Portal je bio u početku urađen kao web platforma, nakon čega je proširen i na obje mobilne platforme“, saopštio je Macanović.

On je rekao da Istraživanje o nivou primjene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju OSI od strane poslodavaca iz javnog sektora pokazuje niži stepen zainteresovanosti poslodavaca da zaposle OSI.

„Istraživanje, koje će biti prezentovano u toku jeseni, preliminarno pokazuje da poslodavci češće odlučuju da plate posebne doprinose u vidu penala i da na taj način ispunjavaju obaveze iz Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju OSI, dok rjeđe zapošljavaju te osobe“, saopštio je Macanović.

On je pojasnio da je Savez slijepih primijenio metodu slanja zahtjeva i da je, kako je kazao, preko 550 poslodavaca iz javnog sektora uključeno prilikom sprovođenja istraživanja.

Savjetnica za međunarodne odnose, Katarina Bigović, kazala je da je Savez slijepih izradio Analizu mogućnosti zapošljavanja OSI u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju OSI.

 „Ovom analizom, htjeli smo da prikažemo koliko poslodavci  plaćaju poseban doprinos a koliko bi plaćali zarade zaposlene OSI. Uvidjeli smo da su poslodavaci najveća prepreka u toku tog procesa zapošljavanja. Kada govorimo o dugoročnijem ili stalnom zaposlenju, nailazimo na razne probleme. Upravo zbog toga je sama ideja portala da poslodavcima pružimo mogućnost da bolje sagledaju profile i kadar koji bi im odgovarao“, pojasnila je Bigović.

Ona je kazala da bi, uz pažljivu analizu finansijskih efekata zapošljavanja OSI ili plaćanja posebnog doprinosa, svaki poslodavac utvrdio da je isplativije zaposliti OSI nego plaćati poseban doprinos.

 „Ukoliko bi poslodavci koj imaju od 20 do 50 zaposlenih umjesto plaćanja posebnog doprinosa zaposlili OSI imali bi minimalan trošak u zavisnosti od visine neto plate koju bi ta osoba dobijala, dok bi poslodavci koji imaju više od 50 zaposlenih i zaposlili OSI sa više od 80 odsto invaliditeta imali manje finansijskih izdataka osim ukoliko bi toj osobi bila neto plata u iznosu od 550, odnosno 600 eura, kada bi imali beznačajno veći finansijski izdatak“, istakla je Bigović.

Ona je saopštila da je započeta saradnja sa izvođačima profesionalne rehabilitacije, kako bi OSI, čije se biografije nalaze na portalu, lakše prošle mjere profesionalne rehabilitacije.

„Saradnja sa izvođačima profesionalne rehabilitacije, ZOPT-om i PAMARK-om nije samo u tom pogledu, već i u pogledu prilagođavanju radnih mijesta, što je izuzetno bitno u zapošljavanju OSI“, kazala je Bigović.

Ona je pojasnila da je namjera, kreiranjem mobilnih aplikacija za ios i android platforme,  učiniti sadržaj pristupačniji OSI.

„Većina OSI možda ne koristi lap topove, teško im je da uđu na sajt i pogledaju. Upravo zbog toga, kreiranjem mobilnih aplikacija za ios i android, omogućeno je da na jednostavniji način osoba pogleda sadržaj sa portala. Putem mobilne aplikacije mogu da pošalju mejl, vide kontakt podatke, a mi možemo komunicirati i sa poslodavcima i sa nezaposlenim OSI“, kazala je Bigović.

Ona je pojasnila da administratori portala ZaposlioSi.me ažuriraju tromjesečno podatke kandidata.

Administrator portala ZaposlioSi.me, Marko Nikolić, kazao je da je projekat kreiranje mobilne aplikacije za portal Zaposliosi.me uspješno realizovan, zahvaljujući finansijskoj podršci Telenora i da je vizuelo identična veb sajtu.

Kako je saopštio, na portalu se nalazi trenutno 20 kandidata i, kako je pojasnio, poslodavci mogu vidjeti u kategoriji „Kandidati“ njihove biografije, fotografije i video prezentacije.

„Video prezentacija je nešto inovativno kod nas. Ona traje od 30 sekundi do minut, u zavisnosti od toga koliko kandidat ima da kaže o sebi. Na taj način, poslodavac može steći kvalitetan privi utisak o samom kandidatu“, istakao je Nikolić.

On je kazao da kategoriji „Poslodavci“ služi za oglašavanje slobodnih radnih mijesta, dok je kategorija „Pravna regulativa“ previđena za zakone, podzakonski akti, propisi, odredbe i odluke, kao i beneficije i subvencije o kojima je neophodno uputiti poslodavce.

„Trenutno imamo još pet novih kandidata koji moraju proći kroz obuke, kako bi se našli na portalu. Na obukama uče kako da napišu profesonalan CV, kako da se pripreme za razgovor za posao, sve ono što rezultira video prezentacijom“, saopštio je Nikolić.

Kako je kazao, za sada je jedna OSI, zahvaljujući portalu ZaposlioSi.me, pronašla zaposlenje u agenciji za održavanje stambenih objekata.

Administratorka portala ZaposlioSi.me, Anđela Dragović, saopštila je da rubrika „Blog“ stavlja fokus na primjere dobre prakse i iskustva zaposlenih OSI.

„Bazarali smo se na pozitivnim, ali i negativnim iskustvima OSI, i na tome da budemo raznovrsni, jer smo razgovarali sa ljudima različitih profila, ne samo sa ljudima iz Crne Gore, već i iz regiona. Trudili smo se da ukažemo poslodavcima na mogućnost i uspjeh prilikom zapošljavanja OSI, kao i da pomognemo nezaposlenim OSI na način što ćemo uticati na njihovo samopouzdanje“, saopštila je Dragović.

Ona je rekla da su autori blogova saglasni po pitanju stava da OSI moraju biti istrajne u procesu pronalaska zaposlenja.

„Imamo oko 20 blogova na portalu. Kroz te blogove smo uočili da OSI nisu u velikoj mjeri nailazili na diskrminaciju kod poslodavaca ali smo i dalje svjesni da ne postoji veliki broj poslodavaca koji zapošljavaju OSI“, navela je Dragović.

Ona je kazala da su se, prilikom objavljivanja iskustava osvrnuli i na zakonski okvir u oblasti zapošljavanja u regionu.

„Među objavljenim blogovima, mogu se naći iskustva iz Srbije, Republike Srpske, a sve u cilju što boljeg prikazivanja aspekta zapošljavanja i samih iskustava OSI. Kroz blogove smo najviše željeli  da prikažemo da su OSI jednake u pogledu obavljanja radnih zadataka“, istakla je Dragović.

Portal Analitika