BEGOVIĆ: Naši sportisti su pod velikim pritiskom, odluku nemoguće osporiti

Međunarodni komitet Mediteranskih igara je donio jedinu moguću odluku kojom je suspendovana naša sportistkinja karatistkinja Ana Drašković. 
BEGOVIĆ: Naši sportisti su pod velikim pritiskom, odluku nemoguće osporiti
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Marko BEGOVIĆ

Odluku je nemoguće osporiti imajući u vidu da se nije pristupilo testiranju B uzorka, uzorak kojim bi moglo jasnije da pokaže da li se radilo o sistemskom dopingu.

Ovo je još jedan pokazatelj da je sistem sporta u Crnoj Gori ozbiljno narušen. Na ovo stanje se u dužem vremenskom roku ukazuje, kako kroz organe državne uprave nadležne za oblast sporta, tako i kroz aktivnosti civilnog sektora.

Naime, 2014. godine ekspertski tim Savjeta Evrope, koji je analizirao nivo usklađenosti propisa i institucionalnog djelovanja organa državne uprave i sportskog pokreta (COK-a i nacionalnih saveza) u oblasti borbe protiv dopinga, ukazao je na veoma alarmantno stanje u ovoj oblasti. Propisi u Crnoj Gori ne prepoznaju proceduru za primjenu Liste zabranjenih supstanci koja inače predstavlja međunarodni standard Svjetske antidoping agencije (WADA) – što predstavlja osnovni problem koji se manifestuje činjenicom da sportski autoriteti ne sprovode doping kontrolu, aktivnosti u oblasti prevencije kao ni edukativne aktivnosti za sve sportske subjekte.

Rad i funkcionisanje Nacionalne komisije za borbu protiv dopinga u sporta je ograničeno i svodi se na rijetke doping provjere i povremeno učešće u međunarodnim forumima poput EERADO i CAHAMA. Program rada sa godišnjim planom aktivnosti i operativnim planom za dostizanje standarda predviđenim međunarodno obavezujućim normama ne postoje. Crnogorski olimpijski komitet i Ministarstvo sporta nijesu ništa uradili u ovoj oblasti, iako se zalažu (samo deklarativno) za razvoj vrhunskog sporta.

Posebno je zabrinjavajuće da se pomenuti činioci našeg sporta iščuđavaju, umjesto da preuzmu odgovornost za kontinuirano nečinjenje i degradiranje sistema sporta.

Naši sportisti su pod ogromnim pritiskom, jer su svjesni da ako nemaju instant rezultat,sistem će ih napustiti. Sportisti u Crnoj Gorisu su objekt, tj. u shvatanju donosilaca odluka su ili predmet sticanja profita/moći ili trošak. Njihovi rezultati se zloupotrebljavaju, dok neuspjeh ostaje na plećima sportista i njihovih porodica.  (Autor je konsultant za međunarodne odnose)

 

 

Portal Analitika