Društvo

Vučinić: Može im bit da nam se rugaju i da nas pljačkaju

Mitropolit Amfilohije iz Crne Gore i iz Manastira Ostrog iznosi novac u vrećama i investira u Srbiju i u Republiku Srpsku. I pored toga, povremeno im se u crkveni budžet iz Srbije slije još po neki milion eura, naveo je potpredsjednik Savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić
Vučinić: Može im bit da nam se rugaju i da nas pljačkaju
PobjedaIzvor

- Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u svojim izjavama povezuje Crnogorsku pravoslavnu crkvu sa pojmom nevladine organizacije, koja je sinonim za grupu građana, s ciljem da joj kod prostoga puka naruši ugled, tako da njen pomen poprima izrugujući oblik i na taj način je kompromituje u zemlji i vani, saopštio je potpredsjednik Savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić.

Mitropolit Amfilohije Radović je u intervjuu listu Danas kazao da „Vlada Crne Gore više para daje sekti nego svim tradicionalnim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, iako je to propala priča, jer nema utemeljenja u narodnom i crkvenom biću“. Vučinić podsjeća da Vlada daje „mizernih 52.000 eura godišnje, i to je uglavnom sve“.

- A Amfilohijeva svetosavska paracrkvena organizacija, od te iste Vlade dobija dvije-tri hiljade eura manje, i to nije sve. Ta njegova sekta, koja je jedno neregistrovano preduzeće koje se bavi trgovinom na veliko i malo, privrednim, a bogme i političkim poslovima, pri tome koristeći političko-obavještajnu potporu nekih okolnih zemalja, stiče desetine miliona eura od nezakonitog raspolaganja crkvenom imovinom – kazao je Vučinić.

 On tvrdi da mitropolit Amfilohije iz Crne Gore i iz Manastira Ostrog iznosi novac u vrećama i investira u Srbiju i u Republiku Srpsku. - I pored toga, povremeno im se u crkveni budžet, iz Srbije slije još po neki milion eura. Pored ovakve državne administracije, može im bit da nam se ovakvim izjavama rugaju i da nas istovremeno brutalno pljačkaju, po ugledu na drumske razbojnike – rekao je Vučinić. On navodi da vrhovni cetinjski arhidemagog, Crnogorsku crkvu naziva sektom, odnosno skupinom, koja se odvajala od pravoslavne crkve, čije učenje nije zasnovano na pravoslavnim dogmatima.

- Upravo je obratno. Njegova, beogradska svetosavska organizacija je sekta otpala od pravoslavlja. Ona je ta koja naučava mračnjačko klerikalno bogoslovlje koje sakralizuje srpsku naciju i teži da viši i niži crkveni klir preuzme vlast u zemlji – istakao je Vučinić. On se zapitao kakve to veze ima sa pravoslavnom dogmatikom. - Baš nikakve! A tek njegovo razumijevanje pojma normalnosti u djelovanju predsjednika i crnogorske Vlade koje prkosi logici.

Od njih očekuje da upravu prepušte političkim centrima van zemlje, politiku usaglase s beogradskim interesima, zarate s okolnim zemljama i narodima i dozvole aneksiju države Srbiji.  On dodaje da su ovoga puta još i dobro prošli u pitanju kvalifikacija koje im je uputio mitropolit Amfilohije.

- On i njemu slični, sve koji nijesu spremni da ratuju i špijuniraju za račun beogradskih centara moći i budu izdajnici sopstvene zemlje nazivaju ustašama i Dukljanima. Te termine koriste kao argumente pežorativnoga značenja protiv svega crnogorskoga - države, nacije, kulture, jezika i Crnogorske crkve, ali džaba mu. Taj šef cetinjske filijale svetosavske patrijaršije treba da zna da nema te vradžbine kojom se može izdaja nacionalnih i državnih interesa oglasiti normalnim ponašanjem, bilo građana bilo Vlade, sem ako se svijet posmatra naglavačke. Vlada se, sigurno neće prihvatiti takve veleizdajničke politike, pa ma što mislili i umišljali beogradski popovi, pjesnici i akademici – poručio je Vučinić.

Portal Analitika