Zanimljivosti

Što će se desiti kada umre kraljica Elizabeta

Prije tri dana, iz Bakingemske palate je saopšteno da će kraljica Elizabeta II propustiti službu u Katedrali Svetog Pavla u Londonu - jer se loše osjeća.
Što će se desiti kada umre kraljica Elizabeta
Portal AnalitikaIzvor

Iako ima 92 godine, rijetko kada se dogodi da propusti zakazane javne događaje. Britanski mediji su očigledno krenuli da se spremaju i za najgore, pa su objavili tekst "Što će se dogoditi kad umre engleska kraljica?".

Elizabeta II, koja je krunisana poslije očeve smrti 1953, sa svoje 92 godine najdugovječnija je kraljica na tronu u istoriji britanske monarhije. Njen sin, princ Čarls sljedeći je u liniji za prijesto.

Elizabeta je imala dugu vladavinu pa je rijetko bila odsutna s javnih događaja zbog zdravstvenih razloga. Ipak, kako stari Britanci, tako i drugi kraljevski fanovi pitaju se što će se dogoditi u budućnosti.

 

Kad Elizabeta umre, premijer će biti obaviješten, i to lozinkom. Šifra će glasiti: “Londonski most je srušen".

 

Većina osoblja u palati će biti poslata kući pa će početi period komemoracije u trajanju od oko 12 dana, što će Veliku Britaniju poprilično koštati.

Datum sahrane i krunisanja njenog nasljednika biće proglašen praznikom, a predviđa se da će koštati zemlju između 1,2 i 6 miliona funti.

Tokom perioda žalosti BBC će otkazati sve humoristične emisije.

Ako umre tokom noći, obavještenje će uslijediti u osam sati ujutro. Ako objava bude tokom radnog vremena, londonska berza će vjerovatno prestati s radom.

BBC-jevi novinari s vremena na vrijeme vježbaju objavu te vijesti. Takođe, imaju pri ruci crnu odjeću da bi izbjegli neprimjereno pojavljivanje tokom izvještavanja o smrti u kraljevskoj porodici.

 

Poslije njene smrti, promijeniće se i tekst nacionalne himne, pa će se dodati dio o njenoj smrti.

 

Zastave će biti spuštene na pola koplja, a turistička mjesta biće zatvorena.

Za to vrijeme, posebno vijeće će u palati Svetog Jakova objaviti nasljednika Elizabete II. Poslije toga, političari će se zakleti na vjernost novom vladaru.

Tijelo Elizabete za to vrijeme biće izloženo u palati, gdje će javnost moći da oda počast.

 

Portal Analitika