Društvo

Rijaliti jači od realnosti

Rijaliti programi ne vezuju gledaoce samo za male ekrane. O njima iscrpno izvještavaju portali, scene se prepričavaju, a ljudi sa nevjerovatnim žarom komentarišu ili se svađaju zbog svojih ,,favorita“ kojima, na koncu, lako šalju glas.
Rijaliti jači od realnosti
PobjedaIzvor

S takvom lakoćom da zbrajajući glasove regionalne produkcijske kuće u finalima takvih emisija inkasiraju milione, a srazmjerno veličini populacije, građani Crne Gore daju dobar doprinos tom medijskom kolaču iza kojeg, smatraju Pobjedini sagovornici, ostaje dugoročno gorak ukus. I još gorče posljedice koje granicu trivijalnog pomjeraju sve niže ili sve šire, naročito među omladinom kojoj laki i pogrešni obrasci postaju dostupni kao model ponašanja.

Sociolog kulture Ratko Božović ističe da kao pošast našeg vremena svijetom kruži Reality Show. U njegovom ostvarivanju, smatra on, nezaobilazan je celetoid.

- To je naziv za učesnike rijaliti programa, starlete i sve one čije svojstvo nijesu talenat, kreativnost i vrijednosti. Oni su ničim zaslužena medijska formacija. A za njihovo prisustvo odgovorni su mediji bez vrijednosnih kriterijuma, ali sa tržišnom orijentacijom. Logikom potrošačkog društva pojavljuju se i troše kao svaka roba na tržištu, posebno na tržištu taštine – kaže Božović.

STRADANJE  VRIJEDNOSTI

On podsjeća da u rijaliti programima učestvuju anonimusi i koliko-toliko poznate osobe, selebriti, sa bližim određenjem tzv. VIP (very important person).

- Po tome što su se našli u Velikom bratu, Survivoru, Farmi, Parovima ili Zadruzi, a tamo su se našli da izađu iz anonimnosti ili da prigrabe još malo slave ili malo više novca, oni opstaju u mrežama konzumerizma i potrošačke kulture sa izrazitim robnim karakterom, sa bližim određenjem celetoid. Nije slučajno rečeno da su to ,,instant“ zvijezde i tabloidne persone. Daleko su od pristojnosti, a u lakoći površnog i vulgarnog predstavljanja, taština im je nadmoćnija od stida, stila i razuma. Nesvjesno i instinkt su ispoljeni do perverzije – upozorava on.

Kako ističe, da nije u pitanju masovna medijska pojava koja računa sa milionskim auditorijumom i da u njoj nijesu postradali kriterijumi o vrijednostima, ali i same vrijednosti, ne bi joj trebalo pridavati veliki značaj.

- To je razlog što se mora smatrati kulturološki relevantnom činjenicom koja je nezaobilazna u sagledavanju medijske kulture. Konačno, celetoidi su među nama kao novi prilozi za negativnu utopiju postmoralnog doba. Više niko ne može da kaže da ovdašnja medijska sfera ne prati veliki svijet u svojim apsurdnim medijskim realizacijama. Da bi ironija bila potpuna, možda su i stigli u pravo vrijeme jer je televizijsko pleme uveliko bilo zamoreno dosadnim životom i ne manje dosadnim medijskim slikama koje su ih više uspavljivale nego što su ih budile. To nije beznačajno – za one koji su se ,,adaptirali“ i navukli na ovaj svjetski trend i za one koji su ga prihvatili kao obnovu svakodnevlja! Sada je to medijska igranka bez prestanka, naročito na onim televizijama koje hoće po svaku cijenu da obezbijede masovnu gledanost. To se dogodilo i televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Parovi su danas na Hepi televiziji koja je dobila nacionalnu frekvenciju kao kobajagi dječija televizija! Kad sve može da prođe, onda ništa normalno i ne može da prođe, da se ostvari – upozorava Božović.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika