Kultura

Perfektna karika u muzičkoj priči Loren Mejberi

Možeš da skreneš pogled dok oni plešu na našim grobovima. A ako nemaš srce, ja ću ti ipak ponuditi moje - pjeva djevojka koja je bespoštedno ratovala protiv seksizma mnogo prije pokreta #MeToo
Perfektna karika u muzičkoj priči Loren Mejberi
Objektiv/PobjedaIzvor

Dok kroz pukotine guste tame sopstvene duše provlači zrake blistave svjetlosti, Loren Mejberi trajaće kao figura mnogo veća od puke muzičke zvijezde - kao istinska moderna ikona feminizma. Album „Love Is Dead“ je nova, perfektna karika u njenoj priči.

Odrasla osoba

Sve dok su krhka, djetinja ramena Loren Mejberi sposobna da presude svijetu u dva poteza nošena retro sintom, kao u novom singlu „Get Out“ benda Chvrches, nekako morate da vjerujete da će planeta jednog dana postati bolja. Škotska pjesnikinja je jedna od rijetkih modernih autorki kojoj je dovoljno samo nekoliko riječi da naslika portret dostojan čovjeka.

U 31. godini, frontmenka glazgovske senzacije Chvrches stala je iza albuma u čijem je fokusu – preispitivanje. U novim pjesmama Mjeberi želi da nam kaže što je to za nju odrasla osoba.

- Čekali smo cijelog života da ostarimo, a sada znam da nikad nećemo – pjeva u uvodnoj pjesmi „Graffiti“, koja raste u rušilačkom ritmu, suprotstavljajući se okovima izgubljenog vremena od kog najpoznatija britanska aktivistkinja pokušava da se otrgne.

02-omot-albuma

Preispitana vjera

Ploča „Love is Dead“ je izuzetno iskustvo zbog suptilnog nijansiranja stavova koji se čine crno-bijelim na prvu loptu. Zbog toga i pompezna naslovna teza u riječima Loren Mejberi dobija ukus novog početka.

Na perfektan način, kroz omaž titanima osamdesetih, grupama Depeche Mode i The Cure, Chvrches preispituje vjeru moderne mlade osobe u pjesmi „Deliverance“. Upravo ona pokazuje koliko je Mejberi dobra pjesnikinja.

- Možeš da skreneš pogled dok oni plešu na našim grobovima. A ako nemaš srce, ja ću ti ipak ponuditi moje - kaže u svojoj himni praštanja djevojka koja je bespoštedno ratovala protiv seksizma mnogo prije pokreta #MeToo.

Retorička pitanja

U briljantnoj pjesmi „Heaven/Hell“, koja je ključna za njenu dosadašnju karijeru, Mejberi savršeno skromno presuđuje prvo sebi - pa onda drugima.

- Da li je u redu da budem savršena glumica, dok se igram princeze u nevolji? Da li je u redu da se spasim tako što ću počistiti sopstveno đubre? Da li vam je toliko dovoljno, jer meni je svega dosta? – pjeva Loren, sanjiva i toliko umorna, da više nije ni razočarana.

„Love Is Dead“ je dragocjena ploča zbog toga što pokazuje da je samo nekoliko stidljivih momenata male radosti dovoljno da se isprave svi iskrivljeni odrazi u ogledalima vremena. I što više očekivati od muzike?

S. S.

Ocjena: 82/100

 

FOTO: genius.com / thecurrent.org

Portal Analitika