Kultura

Pomolite se za njemačku podmornicu

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najgore iz svijeta filmske, televizijske i muzičke umjetnosti izdvaja umjetnik Mišo Joskić.
Pomolite se za njemačku podmornicu
Objektiv/PobjedaIzvor

ZGRABI

FILM

Filmove baš slabo pratim posljednjih godina i većinom se rukovodim specijalnim preporukama. Posljednje ostvarenje koje mi se dopalo je „Only Lovers Left Alive“ (Džim Džarmuš, 2013).

Kada mi se baš gleda film, obično to bude nešto provjereno, a raspoloženje utiče na odabir žanra. Na primjer, nedavno sam se ponovo vratio ostvarenju „What's Eating Gilbert Grape“ (Lase Halstrom, 1994), drami sa Džonijem Depom i Leonardom Dikaprijom koju sam gledao kao klinac – a trilogija „The Lord of the Rings“ obnavlja se na godinu-dvije.

Iz perioda kada sam bio opsjednut Drugim svjetskim ratom mogu da izdvojim i preporučim nekoliko filmova. Ako vas zanima ta tema, nećete pogriješiti sa „Podmornicom“ („Das Boot“, Volfgang Petersen, 1981), koja donosi priču o posadi jedne njemačke podmornice. Radnja se većinom odvija pod vodom u podmornici, a film je odlično prenio tu klaustrofobičnu atmosferu i napetost posade koja se, vođena zvukom senzora za podvodne mine u mrtvoj tišini, moli Bogu da je eksplozija zaobiđe. Taj zvuk vas izluđuje sve vrijeme i molite se zajedno sa posadom.

02-das-boot

Onda, takođe bi trebalo da pogledate njemački film „Hitler, posljednji dani“ („Der Untergang“, Oliver Hiršbigl, 2004) sa Brunom Gancom. Ovo je mnogo dobro ostvarenje o Hitlerovom konačnom padu, iako sam poslije čitanja knjige „Sivi vuk“ autora Sajmona Danstena i Džerarda Vilijamsa postao ubijeđen da je čika Adolf šmugnuo u Argentinu. Eto, usput preporučujem i ovu knjigu.

Pomenuo bih još „Stalingrad“ (Jozef Filsmajer, 1993) i sovjetski film „Idi i smotri“ („Come and See“, Elem Klimov, 1985), a od dokumentaraca o Drugom svjetskom ratu obavezan je „The Russians Are Coming!“ (Norman Džuison, 1966).

Još jedan vezan za ovu temu, japanski film „Unit 731“ (Kris D. Nib, 2015), fokusiran na jedinicu koja je sprovodila razne eksperimente na ljudima nalik onima koje je vršio doktor Mengele. Vrlo brutalno i teško za gledati, al' ko voli, nek' izvoli.

TV

Televiziju ne gledam, zapravo nemam televizor. Sve gledam onlajn. Od emisija bih preporučio hrvatsku „Na rubu znanosti“ koja se bavi temama kao što su: razne vrste liječenja (alternativna, tradicionalna), duhovnost, iskustva bliska smrti, NLO, vantjelesna iskustva i uobičajene teme poput zdrave ishrane, psihologije, umjetnosti i tako dalje. Naravno, pogledajte i „Državni posao“.

Što se tiče serija, tu ne umijem da uživam i gledam epizodu-dvije na dan, već progutam čitavu sezonu za noć. Tako je bilo sa „Breaking Bad“ koju sam završio za četiri dana, ali i sa serijama „Narcos“ i „The Walking Dead“ koja je razočarala mnoge fanove nakon sedam odličnih sezona. Doživio sam veliko razočaranje nakon osme, koja je mogla da stane u dvije epizode, ali toliko sam zavolio likove, da ne znam u koji dio ove rubrike da je stavim - zgrabi ili zaobiđi.

„American Horror Story“ mi je jedna od omiljenih serija. Svaka sezona ima posebnu temu, tako da možete da počnete da je gledate od bilo koje. Interesantno je što su priče potpuno različite, a glumci su u svakoj manje-više isti. Takođe, serija obrađuje hiljadu puta viđene teme, koje su više svima dosadile (vještice, duhovi u zaposjednutim kućama, kultovi, serijske ubice), ali na potpuno orginalan način.

MUZIKA

Moja dnevna plejlista dok radim i slikam je baš šarena. Možda može da izgleda haotično i nespojivo, ali ja tako volim.

Posljednje što me je oduševilo je „Vojko“ - novi album repera Vojka V. On mi je već dosadio jer sam ga preslušavao 30 puta dnevno, što je super jer se rijetko dešava da mi se nešto baš tako dopadne. Posljednji put mi se to dogodilo kada sam otkrio Damira Avdića, andergraund muzičara i umjetnika iz Tuzle i neofolk bend Death In June.

03-vojko-v

Pomenuo bih još i posljednji album grupe Brigand, „Daleko je Vavilon“. I on je ostavio snažan utisak na mene.

I za kraj: preporučujem bend Hakuna matata. Album „Snovi i oružje“ svakim slušanjem postaje sve bolji.

ZAOBIĐI

FILM / TV / MUZIKA

Ukratko, većina televizijskog programa stvorena je da se zaobiđe. Na malim ekranima uglavnom ne može da se vidi ništa pametno.

 

FOTO: Privatna arhiva / imdb.com / muzika.hr

Portal Analitika