Društvo

Startovala Radio mreža za opasnost Crne Gore

Nakon više mjeseci pripreme formalno je počela sa radom Radio mreža za opasnost Crne Gore, posebna radna grupa radio-amatera formirana od strane Mreže za afirmaciju radioamaterskog pokreta MARP kao nacionalnog udruženja koje predstavlja crnogorske radio-amatere u Međunarodnoj radio-amaterskoj uniji (IARU).
Startovala Radio mreža za opasnost Crne Gore
Izvor

Učešće u humanitarnim vezama je jedna od najprepoznatljivijih aktivnosti radio-amatera kod šire javnosti, a u našoj istoriji najpoznatiji primjer gdje su radio-amateri kroz uspostavljanje radio mreže za opasnost (RMZO) pokazali svoj značaj je zemljotres koji je zadesio crnogorsko primorje 1979. godine kada je gotovo jedini funkcionalan sistem komunikacije bio upravo infrastruktura radio-amatera.

Prema kodeksu radio-amatera (HAM spirit), učešće u humanitarnim vezama ne samo da je poželjno već je na neki način i društvena obaveza svakog radio-amatera.

Cijeneći ovu vrstu radio-amaterskih aktivnosti, inicijativa koja je krenula upravo od strane zvaničnih službi koje se bave civilnom zaštitom, a prepoznata od strane MARP-a, pretočena je u formiranje posebne radne grupe “Radio mreža za opasnost Crne Gore”.

Saradnja hercegnovskih radio-amatera sa lokalnom Službom zaštite i spašavanja postoji već nekoliko godina, a sada je ona ojačana upravo ovim nacionalnim koordinacionim tijelom čiji je osnovni cilj okupljanje što većeg broja crnogorskih radio-amatera radi zajedničke edukacije, organizovanja vježbi kao i djelovanja u stvarnim situacijama elementarnih nepogoda ili većih katastrofa kada je potrebno uspostavljanje adekvatne infrastrukture za razmjenu poruka humanitarnog karaktera (humanitarne veze radio-amatera), a sve to na osnovu već dokazanog modela i želje da se takav model primjeni na teritoriji cijele Crne Gore.

U okviru samih priprema za formiranje Radio mreže za opasnost Crne Gore, MARP je pomogao osnivanje dva dobrovoljno vatrogasna društva, DVD Bijela i DVD Luštica, kroz doniranje kompletne radio opreme potrebne za njihov rad, kao i postavljanje posebnog repetitora na Obosniku (poluostrvo Luštica) za potrebe vatrogasaca i volontera koji su tokom prošlog ljeta za vrijeme velikih požara na teritoriji Boke Kotorske u više navrata koristili i radio-amatersku infrastrukturu radi razmjene informacija i koordinacije sa radio-amaterima koji su bili u pripravnosti gotovo 24 časa dnevno u cijelom tom periodu.

Imajući u vidu da se bliži ljeto a sa time i visoke temperature koje mogu prouzrokovati ponovne požare na teritoriji Crne Gore, radna grupa će u narednom periodu raditi ubrzanim tempom kako bi se sa ostalim službama i dobrovoljnim organizacijama adekvatno pripremila za eventualno djelovanje ukoliko se takva potreba ukaže.

"Ono što je na kraju bitno napomenuti je da pravo na učešće u Radio mreži za opasnost Crne Gore imaju svi radio-amateri sa prebivalištem u Crnoj Gori bez obzira da li su pridruženi članovi MARP-a, kao i da je MARP preuzeo na sebe pokrivanje svih administrativnih i drugih troškova za funkcionisanje ove radne grupe. Više informacija o Radio mreži za opasnost Crne Gore i učešću u njenom radu možete pronaći na zvaničnoj interenet stranici MARP-a , saopšteno je Portalu Analitika iz NVO MARP.

Portal Analitika