Društvo

Obnoviće nagradu „Mijat Šuković“

Dr Branislav Radulović izabran je juče jednoglasno za predsjednika Udruženja pravnika Crne Gore, na izbornoj Skupštini tog tijela.
Obnoviće nagradu „Mijat Šuković“
Nova PobjedaIzvor

Radulović je glavni i odgovorni urednik časopisa Pravni zbornik, član je Senata Državne revizorske institucije i predavač na Univerzitetu Mediteran. Kazao je da mu je čast što će obavljati funkciju predsjednika Udruženja koje je, kako je naglasio, nezavisno od svih uticaja.

OBAVEZE

- Udruženje pravnika Crne Gore je reprezent svih pravnika u našoj državi i ponosan sam na to – naglasio je Radulović, uz najavu da će uskoro biti izabrana nova redakcija Pravnog zbornika. Istakao je da će u prvi plan staviti pravnu struku u odnosu na sve ostalo i dodao da im je obaveza da obnove nagradu „Mijat Šuković“ koju će dodatno afirmisati. Ministar pravde Zoran Pažin rekao je da je Udruženje pravnika uvijek znalo da odgovori izazovima vremena.

- Pravo je volja za pravdom, a pravnik kada izgubi volju za pravdom ništa mu više ne preostaje. U proteklih 11 godina imamo samo konture onoga što treba da bude vladavina prava u Crnoj Gori i te konture moramo da ispunimo stvarnim i djelotvornim sadržajem. Uvjeren sam da ovo udruženje ima potencijala da da odgovore ovom društvu – rekao je Pažin. On je kazao da crnogorsku etiku obilježavaju sloboda, čast i pravda i da sve te tri riječi staju u ljudsko dostojanstvo.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Velimir Rakočević kazao je da mu je čast što govori na tako važnoj Skupštini jer je fakultet na čijem je čelu „najveća institucija pravnog znanja“.

ZAJEDNIČKI CILJ

- Imamo zajednički cilj da jačamo pravni sistem i poredak Crne Gore. Za nas je zajedničko da radimo na onome što je dobro i pravično i da potvrdimo načelo zakonitosti kao baze legitimiteta i legaliteta. Pravda za sve je ključna, a državni fakultet preduzima u tom smislu brojne ativnosti kako bi edukovao kadrove ne samo za crnogorski pravni sisitem, već školujemo pravnike za budućnost. Naši studenti i profesori dokazali su se na najprestižnijoj svjetskoj i evropskoj pozorinici – rekao je Rakočević.

Predsjednik Senata Udruženja pravnika Crne Gore Radomir Prelević rekao je da je to tijelo od osnivanja forum i adresa koji unapređuju pravni sistem.

- U centru smo svih zbivanaja u smislu prava. Posebnu vrijednost Udruženu daje časopis Pravni zbornik, jer je to najstariji pravni časopis u našoj državi – podsjetio je on.

Za predsjednika Skupštine Udruženja pravnika Crne Gore imenovan je dr Mladen Vukčević, dok je za potpredsjednicu izabrana dr Snežana Miladinović. Članovi radnog predsjedništva Skupštine su dr Radomir Prelević, dr Nikola Dožić, mr Jadranka Vojinović i mr Denis Vukotić. Potpredsjednici Udruženja su Desanka Lopičić, dr Maja Kostić-Mandić, Šućko Baković i Mr Sergej Sekulović.

Izabran je i upravni odbor tog tijela koji čine dr Vesna Simović-Zvicer, mr Vlado Dedović, mr Bojan Božović, dr Gordana Paović–Jeknić, Pavle Radovanović i Ana Stanković-Mugoša. U Senatu su dr Radomir Prelević, dr Čedomir Bogićević, dr Ivana Jelić, Stanko Marić, mr Emilija Durutović, Zoran Pažin, dr Zoran Rašović, Anton Markić i dr Dražen Cerović. 

Portal Analitika