Politika

Bečićeva i Abazovićeva inicijativa čekaće jesen

– Formiranje ad hok radne grupe koja bi se bavila izbornim i drugim reformama nije realno očekivati prije jeseni, iako su lideri Demokrata i Ure, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, pozvali šefa parlamenta da hitno prihvati tu njihovu inicijativu.
Bečićeva i Abazovićeva inicijativa čekaće jesen
Nova PobjedaIzvor

Poslanici vladajuće koalicije, kao i premijer i potpredsjednik DPS-a Duško Marković, više puta su kazali da su spremni za dijalog o eventualnom formiranju ad hok radnog tijela, ali u parlamentu.

Demokrate i Ura, sa druge strane, traže prihvatanje njihove inicijative pa tek nakon toga bi prekinuli bojkot Skupštine. Takvo mimoilaženje traje gotovo mjesec, otkad je predstavljen Plan izbornih reformi, i za sada se ne naslućuje „razrješenje“, iako je prvi čovjek Skupštine Ivan Brajović kazao da će njihova inicijativa biti razmatrana na jednoj od narednih sjednica Kolegijuma.

S obzirom na to da se proljećno zasijedanje završava krajem jula, teško da će realizacija inicijative dijela opozicije koji je još jedino ostao u bojkotu, biti prije oktobra, odnosno jesenjeg zasijedanja, ukoliko tim povodom ne bude sazvano vanredno zasijedanje.

MUKOTRPAN POSAO

Formiranje takvih ad hok radnih tijela ili privremenih odbora nije nepoznata praksa u Skupštini Crne Gore. Do sada je bilo više njih koje su se, najčešće, bavile reformama izbornog zakonodavstva i njihov posao bio je prilično mukotrpan i dugotrajan, ali uvijek je doveo do potrebne dvotrećinske većine za usvajanje izbornog zakona.

Bečićev i Abazovićev prijedlog podsjeća na slične inicijative, ali razlika je u tome što bi zadatak novog privremenog odbora bio mnogo kompleksniji, jer bi treblo da se bavi raznorodnim temama – od Sudskog savjeta i medijskih zakona do reforme izbornog zakonodavstva. Teško da bi dogovor o ključnim, najzahtjevnijim pitanjima mogao biti lako postignut, pa valja očekivati da, čak i ukoliko bude formirano to tijelo, poslanici vlasti i opozicije tim temama posvete možda i čitavu narednu godinu.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika