Svijet

Postignut dogovor o vraćanju migranta

Njemačka je postigla sporazum sa Španijom i Grčkom o vraćanju migranata koji su registrovani u te dvije zemlje, dok sa Italijom takav dogovor nije napravljen.
Postignut dogovor o vraćanju migranta
MinaIzvor

Njemačka kancelarka Angela Merkel je na kraju samita EU u Briselu rekla da su vlade u Madridu i Atini voljne da ponovo prime te migrante direktno sa njemačke granice, prenosi Tanjug.

“Sa te dvije zemlje još će se razgovarati o tome kako im se može pomoći kada je riječ o prihvatu migranata”, rekla je Merkel.

Sa druge strane, italijanski premijer Đuzepe Konte potvrdio je da dogovor o migraciji ne predviđa da Italija primi nazad migrante koji su otišli u Njemačku. 

"Nijesam potpisao nikakav poseban sporazum sa Merkelovom o vraćanju migranata", rekao je Konte novinarima u Briselu. 

Merkel je ocijenila da je današnji dogovor na samitu EU o migraciji odlučan korak u pravcu zajedničke evropske politike azila. 

"Ono što smo postigli ovdje je vjerovatno više nego što sam očekivala. Nijesmo na kraju puta", rekla je Merkel i dodala da je ubjeđena da je EU bliža mogućem evropskom rješenju za migrantsku krizu. 

Merkel je najavila da će o rezultatima samita razgovarati sa svojim koalicionim partnerima koji su joj postavili uslov da što prije nađe rješenje za migracije.

Portal Analitika