Abiznis

U code- share saobraćaju prevezeno 35,85% manje putnika zbog “Adria Airwaysa”

U periodu od 25. marta do 31. maja 2018. godine ukupno je u code-share saobraćaju prevezeno 5.369 putnika. U odnosu na isti period prethodne godine, prevezeno je 3.000 putnika ili 35,85% manje, navodi se u Izvještaju o realizaciji aktivnosti predviđenih planom pripreme ljetnje turističke sezone za 2018. godinu.
U code- share saobraćaju prevezeno 35,85% manje putnika zbog “Adria Airwaysa”
Portal AnalitikaIzvor

U dokumentu koji je Vlada juče usvojila se konstatuje da je razlog za to najvećim dijelom leži u činjenici da  je Montenegro Airlines tokom istog perioda prethodne godine imao potpisan code-share ugovor o realizaciji saobraćaja sa “Adria Airways”, koji je bio aktivan do 31. maja 2017. godine, nakon čega nije produžen.

 “U svakom slučaju za kompaniju je sa aspekta prihoda mnogo važniji prethodno navedeni porast broja putnika u redovnom i čarter saobraćaju, jer u slučaju codeshare putnika kompaniji pripada samo 10% od prihoda po takvom putniku. U principu, određeni broj code-share putnika se ili prelio u redovne putnike MA, ili je došao matičnom kompanijom, tako da smanjenje ove kategorije kod MA nema uticaja na turističku privredu u Crnu Goru”, konstatuje se u Izvještaju.

Portal Analitika