Politika

DPS: Slobodom izražavanja ne smiju se ugroziti druga prava

Odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu kojom je država dobila spor u predmetu Željko Ivanović i Daily Press protiv Crne Gore, predstavlja potvrdu profesionalnosti crnogorskih sudova, ocijenjeno je danas iz Demokratske partije socijalista DPS.
DPS: Slobodom izražavanja ne smiju se ugroziti druga prava
Portal AnalitikaIzvor

Takođe, dodaju, da je ova presuda upozorenje da pravo na slobodu izražavanja nije apsolutno, te da se njegovim ostvarivanjem ne smiju kršiti druga prava garantovana Konvencijom o ljudskim pravima.

“Sud je utvrdio da djelovi novinarskih tekstova objavljenih u dnevnim novinama Vijesti, a kojim se predsjednik DPS Milo Đukanovic, bivši premijer, a sadašnji predsjednik Crne Gore, na brutalan način optužuje za izvršenje teških krivičnih dijela, nijesu nikakvi vrijednosni sudovi već navodi koji prethodno nijesu provjeravani ni dokazani, a imali su za cilj da diskredituju ne samo Đukanovića već i njegovu porodicu”, navodi se u saopštenju DPS-a.

Ističu da Evropski sud smatra da su optužbe u tekstu objavljenom u Vijestima bile naročito ozbiljne, a da podnosioci predstavke, Željko Ivanović i Daily Press nijesu ničim te navode potkrijepili.

“Izostalo je prihvatanje greške ili javno izvinjenje a Ivanović je bio “istrajan u vrijeđanju reputacije tužioca”, navodi Sud.

U DPS-u kažu da se nadajuda će ovakva presuda ugledne međunarodne institucije kakav je Evropski sud za ljudska prava doprinijeti uspostavljanju i poštovanju standarda profesionalnog novinarstva, i da će stav da se prava drugih ljudi ne smiju kršiti pod izgovorom da se radi o slobodi izražavanja postati temeljni princip rada medijskih poslenika u Crnoj Gori.

Portal Analitika