Crna hronika

Vještaci: Konatar i Šoškić bili su svjesni šta rade

 Neuropsihijatar Željko Golubović kazao je da su optuženi Marko Šoškić i Aleksandar Konatar, u vrijeme ubistva starice Gordane Dašić i prebijanja njenog supruga Vuka, bili sposobni da shvate značaj počinjenog djela  i upravljaju postupcima.
Vještaci: Konatar i Šoškić bili su svjesni šta rade
PobjedaIzvor

POREMEĆAJ LIČNOSTI

Golubović je to izjavio juče u Višem sudu, u nastavku suđenja za ubistvo Gordane Dašić u Plavu, 31. maja prošle godine. On je kazao da je Konatar osoba sa „karakterološkim manifestacijama koje klinički odgovaraju mješovitom poremećaju ličnosti te da to nije posljedica drugog mentalnog poremećaja ili bolesti mozga“.

- Mješoviti poremećaj ličnosti je karakterološka manifestacija same ličnosti a ne sama bolest i ne može uticati na sposobnost okrivljenog da shvati značaj djela i mogućnost da upravljanja svojim postupcima. Ne prikazuje se eventualna prisutnost alkohola, niti uloga drugih pospješujućih faktora, eventualna intoksikacija psihoaktivnim supstancama koja bi mogla dovesti do poremećaja svijesti emotivno, nagonskog i afektivnog stanja okrivljenog u vrijeme deliktne situacija - kazao je vještak Golubović.  Za Šoškića je kazao da ne pokazuje simptome i znakove „trajnog duševnog poremećaja, da se radi o osobi sa karakterološkim manifestacijama koje odgovaraju šizoidnom poremećaju ličnosti“.

MOTIV

On je zaključio da krivično djelo koje je Šoškić počinio nije psihopatološki motivisano.

- Šizoidni poremećaj ličnosti je karakterološka manifestacija same ličnosti, a ne duševna bolest i ne može uticati na sposobnost okrivljenog da shvati značaj krivičnog djela i mogućnost upravljanja postupcima- kazao je Golubović. On je naveo da se kod Šoškića radi o senzitivno-depresivnoj strukturi sa naglašeno latentnom agresivnošću.

- U ličnosti je ograničena emocionalna ekspresija, odsustvo osjećaja krivice i test ukazuje na smanjenu emotivnu i socijalnu zrelost. Pod pretpostavkom da je počinio krivično djelo, mišljenja smo da su sposobnosti okrivljenog da shvati značaj djela i upravlja svojim postupcima bile očuvane –kazao je Golubović. Branilac okrviljenog Konatara advokat Demir Delić zatražio je novo vještačenje druge komisije vještaka, imajući u vidu „njihov dijametralno suprotan nalaz od ranijih vještaka“. Suđenje se nastavlja 12. septembra

Portal Analitika