Politika

Zašto je zaista DPS pokrenuo smjenu prof. dr Snežane Matijević?

Opštinski odbor DPS-a Tivat inicirao je smjenu predsjednice Opštine Tivat prof. dr Snežane Matijević zbog "odstupanja od pravaca razvoja definisanih izbornim programom ". 
Zašto  je zaista DPS pokrenuo smjenu prof. dr Snežane Matijević?
Predrag Zečević
Predrag ZečevićAutor
Portal AnalitikaIzvor

To je prvi put u novijoj crnogorskoj istoriji da vrh DPS-a, na polovini mandata, traži smjenu prvog čovjeka lokalne samouprave. Slična situacija je viđena prije više od dvije decenije, ali su tada bile potpuno drugačije okolnosti jer je bila aktuelna podjela u DPS-u na pristalice Mila Đukanovića i pristalice Momira Bulatovića. Zašto je vrh DPS-a, zaista, tražio smjenu Matijević?

Kako je sve počelo: Kada je na sjednici SO Tivat 17. maja 2016. godine dotadašnja direktorica tivatskog Doma zdravlja, doktorica Snežana Matijević izabrana za predsjednicu lokalne samouprave, vladajuća koalicija je ponosno isticala da je u pitanju prva žena u istoriji na čelu tivatske opštine.

I to žena sa impresivnom poslovnom biografijom iz domena stomatologije - i u zemlji i inostranstvu. Matijević je profesorica na Medicinskom fakultetu u Podgorici, članica udruženja stomataloga i BiH i Srbije, članica je Komisije za stručna pitanja Ljekarske komore Crne Gore, predsjednica je Komisije za ocjenu polaznih istraživanja, kao i članica Evropske akademije za preventivnu stomatologiju...

Uz to, mnogi posmatrači izbora u Tivtu su procjenjivali da je porast broja glasova DPS-a , tokom 2016. godine, sa aprilskih (lokalnih) 3.373 glasa, na oktobarskih (parlamentarnih) 3.501 glasova se desio upravo zahvaljujući i doktorici Matijević.

Međutim, odmah na startu se pokazalo da se doktorica Matijević ne snalazi dobro u političkim vodama, čime je nastavila praksu mnogih ljekara koji su voljno ili nevoljno ušli u sferu poltike.

Bijes procrnogorske javnosti: Matijević je na početku mandata izazvala bijes velikog dijela crnogorske javnosti kada je sredinom septembra 2016. godine ugostila Dušana Mandića rođenog Kotoranina, poniklog u "Primorcu", a koji igra za vaterpolo reprezentaciju Srbije.

matijevicmandic"Predsjednica opštine čestitala je Mandiću na svim ostvarenim uspjesima, poželjevši mu jednako uspješan nastavak karijere. Lijepim željama pridružili su se i njeni najbliži saradnici, uz obećanje da će u narednom periodu cilj lokalne uprave biti razvoj sporta u Tivtu, i stvaranje boljih uslova za rad i razvoj mladih sportista", saopšteno je tada iz kabineta predsjednice opštine.

Da li su predsjednica Matijević i njeni saradnici bili svjesni kakvu poruku šalju javnosti kad otvoreno podržavaju sportiste rođene u našoj državi, a koji nastupaju u dresovima drugih država?

Direktan odgovor predsjednici Opštine i njenim saradnicima stigao je od najbolje ocijenjenog ministra u anketi CEDEM-a- Nikole Janovića, koji je u "Živoj istini" kazao da, kao ministar sporta, nikada ne bih primio sportistu koji je sa drugom državom osvojio odličje.

To je, međutim, tek bio početak nevolja sa kojima se susretala predsjednica Matijević.

Slabo funkconiše koalicija u Tivtu: Naime, više izvora Portala Analitika kazalo je da je vladajuća DPS-SD koalicija u Tivtu, u protekle dvije godine, slabo funkcionisala, da su stopirani neki projekti, da su vođeni razgovori, ali da nije došlo do poboljšanja situacije.

Radi "mira u kući" koalicija je jedva funkcionisala dvije godine, a kao razlog je nezvanično navođena i nemogućnost saradnje sa potpredsjednikom opštine Tivat zaduženim za investicije.

S druge strane, krugovi bliski partijskoj centrali u Tivtu su zamjerali predsjednici, koja uživa veliki ugled i u opoziciji, da „više vodi računa o izgledu zgrada Opštine i cvijeću nego o razvojnim projektima lokalne samouprave“.

Podsjetimo, opštinski odbor DPS-a Tivat je početkom maja 2016. godine jednoglasno predložio Matijević za predsjednicu Opštine.

porto-montenegro-02Tačka razlaza - otpis milionskih komunalija Porto Montenegru: Uprkos lošem funkcionisanju koalicije, glavni razlog razlaza Matijević i DPS-a je što predsjednica opštine nije potpisala ugovor o otpisu ukupno skoro 5,6 miliona eura potraživanja Opštine Tivat od Porto Montenegra na ime komunalija.

Matijević je, početkom marta, kazala to neće uraditi, sve dok Specijalno državno tužilaštvo ne izađe sa definitivnim stavom oko toga da li je sve u vezi tog posla pravno nesporno i u redu.

"Oni treba da daju svoje mišljenje, nakon toga ću se ja odrediti što se tiče samog potpisa", pojasnila je tada Matijević.

SDT je nakon gotovo dva mjeseca izašao sa stavom da u tom ugovoru nema elemenata krivičnog djela koji se goni po službenoj dužnosti, ali je predsjednica Matijević ostala pri stavu da ne potpiše otpis dugova. Nije objasnila zašto.

Uslijedio je onda odgovor DPS-a u vidu pokretanja procedure za njenu smjenu.

Kao razloge za smjenu iz OO DPS-a su naveli da predsjednica  Matijević "nije obezbjedila sprovođenje strateškog plana razvoja opštine i drugih razvojnih planova i programa, kao ni strateških dokumenata od državnog značaja, niti je obezbjedila vršenje drugih poslova iz nadležnosti opštine utvrđenih zakonom, statutom i drugim propisima".

 Interesantno, da u saopštenju ni jednom riječju nije pomenut oprost komunalija Porto Montenegru.

matijevic1Matijević je kao odgovor lokalnom DPS-u naglasila da neće podnijeti ostavku, već će odbornici morati da je smijene na sjednici koja će sigurno biti održana do sredine jula.

"Sa Porto Montegrom imamo odličnu komunikaciju, mogu da pohvalim ono što oni rade, i ono što će uraditi je za divljenje ne samo Tivta, već svih građana Crne Gore", rekla je Matijević.

Činjenice: I zaista, prije izgradnje Porto Montenegra, Tivat je bio prilično zapušten i siromašan grad koji je nakon izgradnje marine postao svjetska top destinacija i, u istom razdoblju budžet grada je povećan nekoliko puta. Takođe, vrijednost svih nekretnina je drastično porasla.

Investitor Adriatic Marinas, koji upravlja sa eksluzivnom marinom Porto Montenegro, je u projekat do sada uložio 479 miliona eura, a u narednom periodu najavljuju ulaganja u iznosu od još 100 miliona.

Uz to, na projektu direktno ili indirektno radi između 800 i 1.200 ljudi. Od 2007. do 2017. godine po osnovu sponzorstva i donacija, kako je navela Matijević, kompanija je lokalnoj zajednici donirala oko tri miliona eura, koji su raspoređeni sportskim kolektivima, nevladinim organizacijama, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, pojedincima...

Sve to pokazuje da se radi o višemilionskim ulaganjima i respektabilnom partneru.

Da li treba otpisati milionske komunalije Porto Montenegru? Otpisivale su se komunalije mnogim "strateškim partnerima" i plaćale stomilionske garancije, a sada se država sudi sa tim "investitorima".

Više niko ne sumnja da će Snežana Matijević biti smijenjena na sjednici lokalnog tivatskog parlamenta i da će novi gradonačelnik sigurno potpisati ugovor o otpisu komunalija. I potpisnik ovih redova bi takvom partneru, da je u mogućnosti da odlučuje, potpisao otpis komunalija. 

Međutim, potrebno je da nadležni iz Adriatic Marinasa objasne Opštini Tivat kako je moguće da su prošle godine, kako su uredno izvijestili mediji, poslovali sa gubitkom od 5,3 miliona eura sa svim silnim benefitima dobijenim od strane države, a jedna regularna kafana na periferiji Podgorice je u istom razdoblju poslovala sa plusom od 50.000 eura.

Predrag ZEČEVIĆ

Foto: Boka news, Opština Tivat

Portal Analitika