Kultura

Večeras svečano otvaranje XVII Međunarodnog festivala klapa Perast

Svečano otvaranje XVII Međunarodnog festivala  klapa Perast zakazano je za četvrtak 28. juna u 21 sat na trgu ispred crkve Svetog Nikole, kada će nastupiti klapa Kaše iz Dubrovnika, Praska iz Podstrane, Peružini sa Paga, klape Maris iz Kotora i klapa O’Dive Belcanto iz Berana.
Večeras svečano otvaranje XVII Međunarodnog festivala klapa Perast
Portal AnalitikaIzvor

Svečanim programom planiran je osvrt na  našu kulturnu baštinu, kada će mladi glumci iz KFPZD  potsjetiti na poeziju o Boki, a nastupima  kvarteta Talia i Volmond najavljuju se brojne muzičke programe koji će se odigrati u Kotoru ovog ljeta. 

U petak 29. juna u Muzeju grada Perasta 11 sati promocija festivalske Lirice Br.6. koja je posvećena djelu Maestra Maria Katavića, dugogodišnjeg saradnika festivala i člana Stručnog žirija. Katavić je napisao preko 100 klapskih obrada po notnim zapisima starijih muzikologa L. Kube, F. Kuhača, Jovana Miloševića, Nikole Hercigonje, Vide Matjan. U Lirici su i obrade iz Boke i Paštrovića dr etnomuzikologije Zlate Marjanović, koja je priredila naučne prikaze partitura mo. Katavića.

Isto dana u večernjem programu od 21 sat počinju takmičarski koncerti. U kategoriji  Ženskih klapa, nastupa njih 10 - pet iz Hrvastke, tri iz Crne Gore i dvije iz BiH, među njima najpoznatije Peružini iz Paga, Skontradura iz Dubrovnika, Diva iz BiH, naše odlične klape Maris iz Kotora, Alata iz Podgorice i O’Dive Belcanto iz Berana.

Subota 30. juna, na programu su Muške klape i Nove klapske pjesme. Nastupiće 7 sedam muških klapa - četiri iz Hrvatske po jedna iz BiH i Assa voce iz Crne Gore. Među njima su dobitnici najvećih nagrada iz Omiša, Praska, Porat sa Korčule, zatim Valdibora iz Rovinja, Grga  i nekoliko izvrsnih klapa.

Sve klape u takmičarskim kategorijama pjevaju obavezno jednu bokeljsku pjesmu.

Nove klapske pjesme, na temu Boka Kotorska, more i pomorstvo, donose čak  10 premijera u izvedbi šest klapa iz Crne Gore, dvije iz Hrvatske i jedne iz BiH. 
Posebnost je da  su za sedam pjesama stihove i kompozicije napisali autori iz Crne Gore! Za njih smo obezbijedili posebnu novčanu nagradu kroz sponzorstvo Hotela Conte u Perastu.

Dva stručna žirija vode prof. Rajmir Kraljević( Split) i akademik HAZU , pjesnik  Jakša Fiamengo.

Ulaznice za Festival se neće naplaćivati.

Portal Analitika