Crna hronika

Odbrana: Izvještaj vještaka pisan je tendenciozno, dobili smo nepotpune odgovore

Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora nastavljeno je danas u podgoričkom VIšem sudu. Na današnjem ročištu sudski tumač prevela je konverzacije iz telefona Saše Sinđelića, a nakon toga je sudski vještak odgovarao na pitanja odbrane. 
Odbrana: Izvještaj vještaka pisan je tendenciozno, dobili smo nepotpune odgovore
A.P./L.Đ.
A.P./L.Đ.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Tokom prevođenja pročitana je poruka u kojoj Sinđelić navodi da je spreman da se bori protiv NATO-a i da je narod u Srbiji nezadovoljan režimom.

On je zatražio da mu pošalju novac kako bi nastavio da se bori jer mora od nečeg da preživi. Odbrana je komentarišući rad sudskog vještaka kazala da je izvještaj pisan tendenciozno i da su dobijali površne i nepotpune odgovore.

Odbrana se složila da izvedeni materijal iz telefonskih aparata osporava svjedočenje Sinđelića i da nema niti jedne stvari koja bi potvrdila njegove riječi i tvrdnje.

TOK SUĐENJA:

13:29 Zbog isteka vremena današnji pretres se prekida. Suđenje će biti nastavljeno sjutra u 9 časova.

13:24 Optuženi Čađenović tvrdi da je vještak uradio što mu je naređeno i da tužilaštvo na osnovu svega do sada mora da ukine optužnicu. ''Neko je ovdje vikao da je kao djeda mraz dijelio pare, da je nečiji sin ubica pa niste tada reagovali poštovane predsjednice vijeća. Preko ovih poruka vidimo da ipak nije bio djeda mraz već da nije imao centa niti je imao gdje da spava'', kazao je Čađenović.

13:22 Optuženi Maksić je kazao da je nemoguće da se nalazi na jednoj fotografiji.

''Ja sam u maju 2016. godine otišao na selo da dignem spomenik tati. Vratio sam se tek 23. maja. Tako da je nemoguće da se nalazim gdje tvrde'', kazao je on.

13:20 Optužena Branka Milić tvrdi da je sporovđenje ovih dkaza služilo jedino kako bi se njoj i ostalima napakovalo ovo krivično djelo. Ona je optužila vijeće da vodi postupak ka tom smjeru. Sutkinja Mugoša joj je oduzela riječ i kazala da je sada vrijeme za komentarisanje izvještaj vještaka a ne za komentarisanje rada suda i tužilaštva.

13:10 Dikić tvrdi da su na njegovom telefonu vršene nezakonite radnje.

“Kad mi je oduzet telefon neko je slao poruke, zvao nekoga. Kako se telefon sam ugasio i nazvao nekog. Jasno je da su telefoni kompromitovani. Znam šta sam pisao, zbog toga sam tražio poligrafsko vještačenje koje mi nikad nije dopušteno. Dopunjivane su baterije, nemoguće da je telefon bio pun. Baterija bi se potrošila. Vidi se u izvještaju da je ‘samsung s6’ koji mi je oduzet bio povezan na internet i nakon oduzimanja. Bez pristupa internetu, ne mogu se ažurirati aplikacije u telefonu. Tražim da se taj telefon odbaci kao dokaz”, objasnio je Dikić.

13:01 Optuženi Dikić je prokomentarisao da su prikazane određene poruke koje on nije slao, naglasivši da nije bio jedini koji je koristio njegov fejsbuk profil.

12:45 Advokat Miroje Jovanović je na kraju kosntatovao da u ovom dokaznom materijalu nije bilo ničega što je pričao Saša Sinđelić. ''Ni Crne Gore, ni planiranja napada, ni njegovog prijatelja Rusa - ničega'', kazao je Jovanović. On je takođe dodao da je privatnos kada je u pitanju Sinđelić više zaštićena u odnosu na ostale učesnike postupka.

12:37 Advokat Miroje Jovanović je kazao da je vještak davao nepotpune odgovore.

''Ko nam daje iskaz. Vještak je profesionalni policajac. Vještačenje pored grupe za ispitivanje potpisuje načelnik tog centra u Danilovgradu. To je policijski nalaz. Zašto je to važno? Vještak je rekao da su koristili dvije tehnologije pa onda dao nepotpun odgovor. Imamo još mnogo veći problem a to nam vještak nije saopštio. Naime dogodio se veliki skandal 2017. godine. Hakeri su provalili u baze podataka preduzeća koja je vlasnik UFED uređaja i softvera i pokrali podatke. UFED je trebao da bude najperfektniji i najzaštićeniji program. Zbog toga su mnoge policije svijeta ukinule korišćenje tog programa. Zašto mu nevjeruju - jer podaci koje dobijate nisu potpuni. Mi imamo problem jer jer su potencijalno podaci svih ovdje optuženih ukradeni a mi to ne znamo. Zašto sam rekao da je ovo policijsko vještačenje - na pojedina pitanja vještak nam je odgovorio sa ''ovo nije pitanje za vještaka već za proizvođača''. On je stručno lice koje treba da nam objasni pojedine stvari, a mi to nismo od njega dobili. Ja pojedine stvari ne mogu i ne znam da uradim kada je vještačenej ovih uređaja u pitanju. Nama za to treba stručna pomoć. Pošto po ZKP-u nama nije dozvoljeno da dovodimo naše stručnjake, a odgovore nismo dobili od ovog vještaka - to jednostavno znači da smo mi uskraćeni za naše pravo'', kazao je Jovanović.

12:25 Advokat Medojević je kazao da je tokom ovog postupka izvođeno mnoštvo apsurdnih i nepotrebnih dokaza.

''U informaciono-tehničkom vještačenju nisam potvrdio ni jedan detalj koji bi potvrdio iskaz svjedoka saradnika. Sa druge strane primijetio sam mnogo stvari koje su u kontradiktornosti sa svjedočenjem Sinđelića. Primjećujem da je tužilaštvo potenciralo poruke između Dikića i raznih ministara te predsjednika Vučića - to su bile privatne konverzacije koje nemaju dodira sa ovim slučajem. Interesantno je bilo insistiranje tužilaštva na fotografiju Đorđevića da se vidi šta je nosio. Ne vidim svrhu da se potenciraju takve stvari naročito kod fotografija gdje se peklo i jelo, šta je to bitno za postupak. Na tim fotografijama je takođe bilo djece što je prostup. Takođe apsurdan dokaz je izvođenje registracije četničkog pokreta u Srbiji - to je apsurdno, tome nije mjesto u ovom postupku. Vi ste predsjednice vijeća zabranili mnoštvo dokazne građe koje su bile bitne za utvrđivanje dokaznih činjenica koje bi značajno osporile iskaz svjedoka saradnika naročito uzevši u obzir da ste na zahtjev tužilaštva dozvolili pregled privatnih konverzacija'', kazao je Medojević.

12:18 Sutkinja Mugoša je objasnila da je ona i Radosavljevića više puta upozoravala ali da je on svaki put prihvatio upozorenje. ''Vama nisu uskraćena prava već vam je više puta objašnjeno da ne možete da komentarišete odluke suda i da nije dozvoljeno komentarisati fotogarfije životinja i cvijeća iz Makedonije, kao ni fotografija bilo čega što se ne tiče ovog postupka. Vama nije uskraćeno ništa, sve je u skladu sa ZKP-om'', kazala je Mugoša.

12:17 Advokat Jugoslav Krpović je kazao da je i njegov kolega Radosavljević imao dugačko izlaganje i kazao da njega sutkinja nije kaznila. ''Tu se vidi drugačiji tretman prema meni'', kazao je on.

12:15 Suđenje je nastavljeno

12.00 Krpović je nakon toga tražio izuzeće predsjednice i članova Vijeće suda, jer mu ne dozvoljavaju da kaže ono što misli, nakon čega je data pauza od deset minuta. 

11.55 Sutkinja Mugoša kaznila je advokata Krapovića novčanom kaznom u iznosu od 1.000 eura, jer kako je objasnila ni nakon više upozorenja nije poštovao odluke predsjednika Vijeća suda 

11.15 Advokat Dušan Radosavljević izjavio je da "nijesu imali pravo vještačenje, a ni pravog vještaka". Sve odgovore na pitanja branilaca dao je vještak Marko Lakić. "Ovaj izvještaj je pisan tendenciozno", rekao je advokat.

Radosavljević je postavio i pitanje zašto šest telefona nije podvrgnuto vještačenju.

10.58 Advokat Vaso Bečanović kazao je da je vijeće izvelo dokaze iz maja 2015, iako tokom suđenja insistira da se kao dokazi ne tretiraju događaji iz perioda koji nijesu obuhvaćeni optužnicom.

10.55 Suđenje je nastavljeno. Odbrana iznosi primjedbe na vještačenje.

10.27 Predsjednica sudskog vijeća odredila je pauzu od pola sata, jer je optuženom Srboljubu Đorđeviću loše.

10.10 Sud je odlučio da se preostali dio materijala koji je izuzet sa predmetnih telefona ne gleda, "jer nema veze sa radnjama koje se stavljaju na teret optuženima, te bi tako vodilo do odugovlačenju postupka".

Tužilac Saša Čađenović je istakao da je vještak jasno odgovrio na sva pitanja, a da je odbarana dodatnim pitanjima pokušala da odugovlači postupak.

09.55 Pred sudom je vještak,  Marko Lakić, koji odgovara na ranije postavljena pitanja advokata. On je objasnio da je telefon, povodom kojeg je odbrana imala pitanje da li je punjen, na osnovu oznaka koje su zavedene - uključivan. Dodao je i da se o broju uključivanja koji je zaveden, a povodom vještačenog telefona, može reći da je dugme za uključivanje bilo neispravno. 

Vještak je naveo da bi vještačenje aplikacija na telefonu, kojih je puno, trajalo i do godinu dana. To je ranije tražila odbrana. Lakić je dodao da su neke od tih aplikacija u telefonu toliko zaštićene da im se ne može prići, kao i da su neke povezane.

Lakić je saopštio da je snimano samo vještačenje "Lenovo" telefona, Dikićevog telefona, i to zbog određenih brojeva, kako bi se razlika među njima mogla uočiti. 

09.50 Advokat Jovanović pita kako tumač Nada Lalić zna da je CRU skraćenica za ukrajinsku obavještajnu službu i traži da ona izgovori puni naziv te službe. Lalić je rekla da je napravila omašku prilikom prevoda CRU

Nakon toga, Lalić se otpušta sa pretresa, a troškove će naknadno dostaviti sudu.

09.43 Tužilac Saša Čađenović zatražio je da se dodatno prevede jedna vajber komunikacija. U toj pepisci po riječima tumača govori se o navodnom poslu povodom montažnih kuća i isplati radova.

Lalić je navela da u komunikaciji između "odeskog partizana" i "srpskih vukova" se vidi da "odeski partizan" poznaje gramatiku i leksiku, dok kod naloga "srpski vukovi" to nije slučaj.

09.40 U poruci od 15. septembra 2016. navodi se da su izvjesnog Hrvata ranije pripremali Amerikanci, u artiljerijskom centru. Spominje se takođe i da se "svi sad pripremaju za nerede na izborima".

Govora je bilo i o tome kako se "narod u Srbiji priprema, jer ne može više da trpi vlast, pošto je stanje loše".

09.22 U komunikaciji koju Lalić prevodi pominje se da se čeka odgovor za pokret i  planovi za "hapšenje Dumančića". U prepisci ima govora i o Marijupolju, provokatorima i Novorusiji.

"Odeski partizan" u tim porukama navodi da je spreman da ratuje protiv NATO, "ali mi samo novac šaljite".

“Zdravo brate ima li kakvog posla za mene?”,“Sve što je bila moja priprema za hapšenje Dumančića, sve je bilo pripremljeno. Ali nije bilo podrške sa druge strane, tako nam je on pobjegao”, navodi se u porukama.

U jednoj od poruka koja je poslata sa naloga "srpski vukovi", a koja je poslata 31.8.2016., navodi se da  " za Njemačku iz Srbije ide nekoliko pošiljki oružja. Moguće da će tamo biti nekih problema. Sada oni traže 50 pištolja mjesečno."

Tokom ove komunikacije poslate su i fotografije Bratislava Živkovića i fotografija broja pasoša izvjesnog "fašiste" koji je održavao komunikaciju sa Živkovićem. Za Živkovića je u komunikaciji označeno da na fotografiji drži pištolj. Takođe, predmet ove komunikacije je bila i fotografija "Dodenka".

09.05 Tumač ruskog jezika Nada Lalić prevodi prepisku naloga "srpski vukovi" i "odeski partizan" od 18. jula 2016.

* * * * *

Pretres je 22. juna prekinut nakon svega desetak minuta, jer je okrivljeni Milan Dušić tražio novog advokata.

Nezadovoljan je bio radom dotadašnjeg branioca Branka Anđelića.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio je tada da nema uslova da se održi pretres, jer je optuženi Dušić otkazao punomoćje svom braniocu. 

Portal Analitika