Politika

Pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj DNP-a, negativno na reviziju pravilnosti

Državna revizorska institucija objavila je Izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja Demokratske narodne partije za 2017. godinu, koji je uz Izjašnjenje subjekta revizije i Odgovora na Izjašnjenje dostupan na zvaničnoj internet stranici.
Pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj DNP-a, negativno  na reviziju pravilnosti
Portal AnalitikaIzvor

„Na bazi sprovedene revizije, utvrđenog činjeničnog stanja i Izjašnjenja subjekta revizije na Preliminarni izvještaj DRI, nadležni Kolegijum u sastavu Senator DRI Nikola N. Kovačević, rukovodilac Kolegijuma i senator DRI dr Branislav Radulović, član Kolegijuma, izražava pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj za 2017. godinu i negativno mišljenje na reviziju pravilnosti“, saopšteno je iz DRI.

Na izražavanje negativnog mišljenja na reviziju pravilnosti uticalo je da DNP nije realno planirao prihode i rashode za 2017. godinu

„Revizijom je utvrđeno da je Partija sa računa za redovno poslovanje izvršila prenos sredstava na izborni račun koalicije Demokratski front u iznosu od 56.300,00€. Prenos sredstava  je izvršen shodno odlukama Predsjedništva Partije za potrebe finansiranja troškova izborne kampanje za parlamentarne izbore održane dana 16.10.2016. godine. Uplata sredstava po ovom osnovu izvršena je u periodu od 09.01.2017 do 07.04.2017. godine tj. nakon proglašenja konačnih rezultata izbora, pa se konstatuje da su uplate ovih sredstava izvršene suprotno odredbama člana 2 stav 2 i člana 17 stav 1 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.  Revizijom je utvrđeno da je Partija na ime naknada po osnovu ugovora o djelu isplatila iznos od 80.260,90€. Naknade su isplaćene izvršiocima angažovanim za obavljanje administrativno tehničkih poslova, poslova obezbjeđenja, usluga marketinga, istraživanja javnog mnjenja, knjigovodstvenih poslova, konsultantskih usluga, poslova organizacije kulturnih manifestacija, priprema materijala za sjednice GO Partije  poslove stručno - političkog saradnika, usluge prevoza, održavanje higijene i sl. Neto naknade su isplaćene za 31. lice u iznosu od 100,00€ do 7.200,00€  po izvršiocu za period angažovanja od jednog do dvanaest mjeseci. Subjekt revizije je trebalo da izvršioce angažuje ugovorom o radu, a ne ugovorom o djelu, jer navedeni poslovi po prirodi i opisu spadaju u poslove  iz redovne djelatnosti Partije“, piše u saopštenju.

DNP je takođe na isplaćene neto naknade obračunao i platio poreske obaveze (porez i prirez) na način kao da su sva angažovana lica u radnom odnosu. U postupku revizije državnom revizoru nijesu  prezentirani dokazi o radno – pravnom statusu za 18(osamnaest) ugovorom angažovanih lica pa se nije moglo utvrditi da li je obračun poreskih obaveza pravilno izvršen na isplaćene naknade, budući da se poreske obaveze ne obračunavaju na isti način za lica u radnom odnosu i nezaposlena lica.

„Partija prilikom zapošljavanja nije shodno odredbama člana 26 Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti, vršila prijavu slobodnih radnih mjesta Zavodu za zapošljavanje. Revizijom je utvrđeno da subjekt revizije nije internim aktom precizno utvrdio ko ostvaruje pravo na naknade po osnovu troškova reprezentacije, mobilnih telefona i goriva kao i limite za potrošnju istih. Revizijom Godišnjeg finansijskog izvještaja za 2017. godinu je takođe izvršena provjera realizacije preporuka datih u Izvještaju o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja za 2016. godinu. Revizijom Godišnjeg finansijskog izvještaja je utvrđeno da je subjekt revizije realizovao jednu preporuku, nije realizovao četiri, dok su dvije preporuke djelimično realizovane“, zaključuje se u saopštenju. 

 

 

Portal Analitika