Politika

CP: Guše nacionalno, a finansiraju komercijalna pozorišta

Nacionalni savjet crnogorske manjine u Srbiji, već treću godinu zaredom odbija da proslijedi novac koji dobija od AP Vojvodine za finansiranje proslavljenog crnogorskog amaterskog pozorišta iz Kruščića, saopšteno je iz Crnogorske partije.  
CP: Guše nacionalno, a finansiraju komercijalna pozorišta
Izvor

"KUD-a „Kruščić“ sa svojim Dramskim studio “Luča” osvojio je sve što se u amaterskom pozorišnom životu može osvojiti u zemlji i regionu, a najvažnije, osvojio je srca hiljada posjetilaca njihovih predstava. Jedino crnogorsko pozorište u Srbiji, koje je svake godine imalo novu predstavu na repertoaru, danas je u agoniji bez sredstava i aktivnosti. Na njih, svoj bes i frustraciju istresa aktuelno rukovodstvo savjeta koje sa druge strane troši milione dinara na programe i sadržaje koji nemaju veze sa zakonskom ulogom nacionalnog savjeta. Zaprepašćujuće je da se za predstave koje nemaju nikakav značaj za crnogorsku zajednicu, preko ad hok formiranih agencija, uplaćuje veliki novac komercijalnim pozorištima, dok se amatersko crnogorsko pozorište, koje predstavlja srž onog zarad čega Nacionalni savjet i postoji, svjesno i sa zadovoljstvom guši", ističe se u saopštenju i  napominje da je "aktuelno rukovodstvo Nacionalnog savjeta upregnuto u projekat gušenja svega autentičnog crnogorskog u Republici Srbiji, o čemu govori podatak da bez zakonitih osnova tajno finansira rad pojedinih javnih ustanova kulture, a sa druge strane blokira namjenska sredstva za razvojnu djelatnost sopstvenog programa.

"KUD “Kruščić” plaća ceh takvog poražavajućeg i nacionalno neodgovornog ponašanja. Crnogorska zajednica u Srbiji je razočarana i ponižena činjenicom da savjet koji treba da ih predstavlja ne funkcioniše na zakonit način i da je stalno u konfrontaciji sa državnim organima. Savjet ne održava sjednice, nema kvorum za odlučivanje, nema zakonom obavezne odbore i troši milione bez usvojenog finansijskog plana", zaključuje se u saopštenju.

pozoriste-kruscic

 

Portal Analitika