Društvo

Damjanović: Na slučaju Lakić radimo sa FBI

Na rasvjetljavanju pokušaja ubistva novinarke Olivere Lakić crnogorska policija radi u saradnji sa partnerskim službama. Na tom predmetu radimo sa FBI, rekao je direktor policije Vesko Damjanović za TVCG. On naglašava da kriminalne organizacije protiv kojih se bore raspolažu sa enormnim bogatstvom i da je ključno uništiti ih ekonomski.
Damjanović: Na slučaju Lakić radimo sa FBI
Izvor

U toku 2018. godine u Crnoj Gori se dogodilo 9 ubistava, od kojih je 6 rasvijetljeno.  Od 16 pokušaja ubistva, rasvijetljeno je 13.

Ne saopštavajući detalje, kako ne bi ugrozio istražni postupak, Direktor policije kaže da su preduzete istražne radnje i vještačenja donijele pomak u istragama koje još traju.

Damjanović ističe da je borba sa kriminalnim organizacijama koje su međusobno sukobljene izazovan zadatak.

"Tačno je da te organizovane kriminalne grupe raspolažu sa enormnim bogatstvom, djeluju na teritoriji više država. Prije izvršenja svakog teškog krivičnog djela rade organizovano i planski, kao i nakon djela, koriste ukradena vozila, oružje sa brisanim serijskim brojevima, silikonske maske, rukavice, uništavaju dokaze i to otežava rasvjetljavanje krivičnih djela."

Damjanović kaže da crnogorska policija ima kapaciteta da se izbori i sa takvom vrstom kriminala, u saradnji sa svim nadležnim tužilaštvima. 

"Cilj je da se ekonomski uništi organizovana kriminalna grupa, da se unište sredstva iz kojih crpe svoju moć."

Za oko trideset osoba raspisane su crvene Interpolove potjernice, kaže Damjanović.

U slučaju pokušaja ubistva novinarke Olivere Lakić koji je, kako navodi Direktor policije, izazvao posebnu pažnju ukupne javnost i evropskih institucija, svi kapaciteti Uprave policije stavljeni su na raspolaganje za rasvjetljavanje tog krivičnog djela. 

"Preduzeli smo mnogobrojne operativno taktičke i istražne radnje i intenzivno razmjenjujemo informacije sa partnerskim službama. Napomenuću da na tom predmetu radimo i sa FBI."

On kaže da su sve istrage podjednako važne, a da je ovo slučaj koji je jedan od prioriteta u radu policije. 

„Mi smo uveliko, predviđaju i prateći ovu situaciju, renovirali bivše karaule 'Krenza' i 'Zoganje', a pripremamo i karaulu 'Božaj' za eventualni prihvat većeg broja migranata“. rekao je v.d. direktora Uprave policije dodajući da za sada nema indicija da bi talas migranata koji prolaze kroz Crnu Goru mogao biti povećan.

Damjanović je rekao da je trenutno kretanje migratornih tokova postavilo je temu migracija na prvu poziciju u zemljama Zapadnog Balkana, relevantinim institucija Evrope i šire te da je ova tema bila na dnevnom redu više međunarodnih sastanaka. Rezultat je pojačana saradnja policija i ažurno praćenje situacije.

V.d. direktora Uprave policije je pozvao građane da ukoliko primjete bilo šta neuobičajeno u vezi sa migrantima obavijeste policiju.

"Crna Gora je još prije nekoliko godina promijenila dva zakona i preduzela niz aktivnosti u skladu sa svojim kapacitetima da pripremi sistem granične bezbjednosti, migracioni i azilni sistem, za slučaj priliva migrnata u velikom obimu, te da svoje međunarodne obaveza realizuje odgovorno",  rekao je v.d. direktora Uprave policije Vesko Damjanović, gostujući na Jutarnjem programu TV Crne Gore.

Portal Analitika