Svijet

Pens: Nemojte dolaziti ako ne možete legalno ući u SAD

Američki potpredsjednik Majk Pens poručio je građanima centralne Amerike da ne dolaze u Sjedinjene Američke Države ako ne mogu ući legalno.
Pens: Nemojte dolaziti ako ne možete legalno ući u SAD
Agencije/balkans.aljazeera.netIzvor

Na prvoj stanici svoje latinskoameričke turneje, u Braziliji, Pens je kazao da ima poruku za ljude iz te regije.

"Ne riskirajte svoje živote i živote svoje djece pokušavajući doći putem kojim upravljaju trgovci drogom ili ljudima. Ako ne možete doći legalno, nemojte uopšte dolaziti."

Pens se susreo s brazilskim predsjednikom Mihelom Temerom. U zajedničkoj izjavi kazali su da su razgovarali o stanju u Venecueli, državi u kojoj su politička i ekonomska kriza dovele do iseljavanja miliona ljudi posljednjih godina.

Kriza zbog kolapsa Venecuele

"Kolaps Venecuele stvara humanitarnu krizu", rekao je Pens, koji bi se u brazilskom Manausu trebao sastati s migrantima iz Venecuele, a potom otputovati u Ekvador.

SAD je ranije privremeno povukao politiku "nulte tolerancije" za migrante.

Kevin Mek Alinan, komesar Carina i granične zaštite, kazao je u ponedjeljak kako je izvršnom uredbom predsjednika SAD-a Donalda Trampa od prošle sedmice privremeno zaustavljeno razdvajanje migrantskih i izbjegličkih porodica, osim ako su u pitanju osobe s kriminalnom prošlošću ili ako je u pitanju dobrobit djeteta.

Trampova uredba došla je nakon bijesa javnosti zbog razdvajanja više od 2.300 migrantskih i izbjegličkih porodica na granici.

Portal Analitika