Društvo

Izbjegnuta blokada sudskog sistema

Skupština je sinoć usvojila predložene izmjene Zakona o Sudskom savjetu i sudijama kojim je propisano da će članovi ovog tijela, kome ističe mandat 2. jula, nastaviti da obavljaju tu funkciju dok se ne izaberu novi predstavnici, čime je izbjegnuta moguća blokada sudskog sistema.
Izbjegnuta blokada sudskog sistema
Nova PobjedaIzvor

Za izmjene Zakona glasao je 41 poslanik vladajuće koalicije, dok su dva iz SDP-a bili protiv.

DISKUSIJA

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin pojasnio je juče na plenumu da je Vlada sačinila deblokirajuće rješenje koje je podržala i Venecijanska komisija. Precizirao je, takođe, da je mandat Sudskog savjeta propisan Ustavom, ali da je riječ o mandatu institucije, a ne o mandatu članova ovog tijela. Kako je dodao, mandat članova Sudskog savjeta uređen je Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama i ta činjenica otvara mogućnost da se zakonski interveniše.

- Svi zajedno treba da pokažemo odgovarajući nivo odgovornosti, profesionalnog integriteta i demokratski kapacitet i političku zrelost i da ovaj visoki dom izabere četiri kandidata iz reda uglednih pravnika, čime prestaje potreba za deblokirajućim mehanizmom. Ali, ako se to ne desi, onda ćemo se poslužiti principom ,,nužda zakon mijenja“– rekao je on.

Na tu konstataciju oštro je reagovala poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković, navodeći da u ovom slučaju da mišljenje Venecijanske komisije ne obavezuje. Rekla je da se predloženim Vladinim rješenjem ruši Ustav, kao najvažniji pravni akt jedne države.

- U Ustavu, u članu 127 piše da je mandat Sudskog savjeta četiri godine i norma je jasna. U predloženim odredbama zakona, u članu 139 piše da predsjednik i članovi Sudskog savjeta kojima prestaje mandat nastavljaju da vrše dužnost do proglašenja novog sastava Savjeta – negodovala je ona.

Sa njom nije bio saglasan poslanik Miodrag Vuković (DPS) koji je rekao da zbog političke situacije rizikujemo da dođemo u situaciju da pravni sistem bude blokiran, jer mandat Sudskom savjetu ističe 2. jula, a za izbor novih je potrebna dvotrećinska većina.

- Posljedice su izvjesne i nimalo nijesu povoljne. Ovo rješenje suspenduje mogućnost stvaranja cjelovitih, a za saniranje teških posljedica. Venecijanska komisija je rekla da je Vlada apsolutno u pravu – istakao je on.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika