Fudbal

Hrvatima maksimum bodova, Argentina se spasila

Fudbalska reprezentacija Hrvatske pobijedila je Večeras Island u trećoj utakmici grupne faze Svjetskog prvenstva u Rusiji, dok je Argentina u posljednjim minutima savladala Nigeriju, te će te dvije selekcije otići u sljedeću fazu takmičenja.
Hrvatima maksimum bodova, Argentina se spasila
Portal AnalitikaIzvor

Hrvatska je jedina u Grupi D ranije osigurala plasman u nokaut fazu Mundijala, pa taj okršaj nije imao rezultatsku važnost za tim Zlatka Dalića.

U prvom poluvremenu viđena je dobra igra oba tima. Hrvati su više držali loptu u svom posjedu, ali je selekcija Islanda više šutirala na gol i bila mnogo konkretnija.

hrvatska-island

Ipak, prvi dio igre završen je bez pogodaka, a "požuteo" je Marko Pjaca u 14. minutu susreta na Rostov areni.

Drugo poluvrijeme počelo je boljom igrom "Vatrenih", koji su poveli golom Milana Badelja u 53. minutu. ovo je bio njegov prvi gol na najvećoj svjetskoj fudbalskoj smotri u nacionalnom dresu i to iz prvog šuta u okvir gola. U nastavku je Island bio konkretniji a za izjednačenje je zaslužan Gilfi Sigurdson u 76. minutu nakon što je sudija pokazao na bijelu tačku.

hrvatska-island-4

Do kraja utakmice Island je imao još nekoliko odličnih šansi da stigne do vođstva ali je svaki prošao sa lošom završnicom. Sve šanse Islanda pale su u vodu kada je Perišić u 90. minutu utakmice bio precizan za 2:1. Hrvatska će u osmini finala odmjeriti snage sa selekcijom Danske. 

Roho kao Mesi

Pred utakmicu u Sankt Peterburgu bilo je jasno – ko pobijedi u ovom duelu ima dobre šanse da se plasira dalje, uz povoljan rezultat iz Rostova na Donu. Većina je očekivala da to bude Argentina, dok su drugi čekali da vide da li će Lionel Mesi opravdati epitet jednog od najboljih igrača svih vremena ili će ‘Gaučosi’ spakovati kofere posle samo 270 minuta u Rusiji. 

argentina-nigerija-4

Iako su bili u pravom haosu nakon prva dva kiksa, Argentinci su mnogo angažovanije krenuli protiv Nigerije i bilo je jasno da po svaku cijenu žele do gola. Posle nekoliko uvodnih napada i to se dogodilo – Mesi je postigao prvi pogodak na šampionatu. 

Konačno se napadač Argentine izborio za više prostora, a onda je uslijedila fantastična lopta Evera Banege. Prebacio je vezista Sevilje odbranu, potom je Leo Mesi savršeno primio, iz koraka dao for i slabijom, desnom nogom poslao loptu u suprotni ugao. 

Osokoljeni pogotkom, igrači Horhea Sampaolija su išli na svaku loptu, a u 27. minutu je Gonsalo Iguain propustio veliku šansu da duplira prednost, opet na divno dodavanje Mesija. 

argentina-nigerija

Sedam minuta kasnije Leu je malo falilo da se drugi put upiše u strijelce, ovoga puta stativa ga je spriječila iz slobodnjaka, da bi tek u finišu poluvremena ‘Super orlovi’ krenuli u napad. Stvorili su nekoliko poluprilika, ali bez uspjeha i Argentinci su na pauzu otišli zadovoljniji. 

Drugo poluvrijeme donijelo je Argentincima nove probleme. Sudija Čakir dosuđuje penal za Nigeriju u 51. minutu a Viktor Mozes više nego hladnokrvan pogađa, i poravnava rezultat na 1:1.

Do kraja meča Argentina je napadala svim silama, sa klupe su ušli Pavon, Meza i Aguero, dok je Nigerija iz kontranapada pokušala da stigne do sva tri boda i sigurnog plasmana u osminu finala.

argentina-nigerija-5

Sudija Čakir je konsultovao VAR u trenutku kada je lopta Roha pogodila u ruku u kaznenom prostoru Argentine, ali je procijenio da je to bilo nenamjerno i utakmica se nastavila.

A onda, u 86. minutu, štoper Roho nekako se našao u kaznenom prostoru Nigerije i u maniru rasnog napadača zatresao mrežu Uzohoa, za veliku radost mnogobrojnih Argentinaca u Sankt Peterburgu, a naročito Maradone.

argentina-nigerija-3

Nigerija do kraja nije imala snage da ozbiljnije ugrozi debitanta Armanija, pa je porazom završila takmičenje u Rusiji. Argentina će u osmini finala odmjeriti snage sa selekcijom Francuske.

Portal Analitika